Veriaci sa chcú modliť pred nunciatúrou za Bezáka

SITA
21.6.2013 11:01

Pred budovou Apoštolskej nunciatúry na Nekrasovovej ulici v Bratislave sa má 2. júla konať modlitbové zhromaždenie. Organizuje ho aktivista František Mikloško pri prvom výročí odvolania arcibiskupa Róberta Bezáka z postu trnavského arcibiskupa.

Veriaci sa chcú modliť pred nunciatúrou za Bezáka
SITA

Zhromaždenie má byť od 18:00 do 19:00. Zhromaždení sa budú modliť ruženec za cirkev, za svätého Otca, za jeho poradcov, za nunciatúry vo svete a za arcibiskupa Róberta Bezáka. Pred každým desiatkom sv. ruženca bude prednesená krátka úvaha podľa úmyslu modlitbového zhromaždenia. Mikloško úmysel zorganizovať zhromaždenie oznámil na Miestnom úrade Bratislava – Staré mesto.

Ako povedal Mikloško v rozhovore pre agentúru SITA, dodnes nie je známy dôvod odvolania Bezáka. „Medzitým došlo k vážnym zmenám vo Vatikáne. Vzdal sa pápež Benedikt a ako blesk z neba bol zvolený pápež František. Už po abdikácia Benedikta sa rozprúdila diskusia o potrebe reformy v celej cirkvi. František od prvého momentu nastúpil do tohto prúdu,“ povedal Mikloško, podľa ktorého denne počuť, že nový pápež kráča za reformou cirkvi.

Po reforme volajú podľa Mikloška veriaci po celom svete, ale aj množstvo biskupov a kardinálov, ktorí ho podporujú, aby mal silu ju dotiahnuť. „Preto prvý úmysel nášho modlitebného zhromaždenia bude práve za Svätého Otca,“ povedal.

Druhý úmysel je za cirkev, pretože veriaci patria do nej, chcú do nej patriť a nemajú kam ísť. „Chceme, aby sa cirkev viac stala bratská,“ uviedol Mikloško. Príklad ukázal opäť novozvolený pápež, ktorý nešiel bývať do apoštolského paláca, ale zostal v hoteli svätej Marty, kde denne predstavuje videnie cirkvi. „Aby cirkev a jej reforma nebola len záležitosťou pápeža, ale aby sa stala záležitosťou celej cirkvi, aby si slovenská cirkev osvojila videnia pápeža. To je druhý úmysel,“ zdôraznil Mikloško.

Tretí úmysel je za poradcov pápeža, pretože pápež nemôže obsiahnuť informáciami celý svet. „Aby tí ľudia, ktorí mu budú radiť, ktorí budú možno tvoriť novú organizačnú štruktúru cirkvi, aby nebola závislá len na niektorých kanáloch,“ povedal, pričom upozornil na publikovaný rozhovor s honduraským kardinálom o tom, že niektoré nunciatúry nepodávali objektívny obraz, čo sa deje v cirkvi. Poradcovia pápeža sú podľa Mikloška kľúčoví. „Chceme sa modliť za nunciatúry, aby boli empatické, pretože tvoria spojnicu s Vatikánom, aby neboli inštitúciou, ktorá prikazuje, ale v prvom rade počúva,“ povedal.

Piaty desiatok ruženca má byť pripomienkou Bezáka, ktorému končí 31. júla zaradenie výpomocného duchovného v Radvani. „Od 1. augusta môže ísť na úrad práce. Bezák za rok od odvolania bol osamelý. Stáli pri ňom v prvom rade veriaci a niektorí kňazi, inak zostal osamelý. Preto sa chceme modliť, aby vydržal, zostal verný a podal svedectvo a aby sa jeho problém vyriešil,“ povedal Mikloško s tým, že Bezákovi by sa mala vrátiť ľudská i biskupská česť, pretože bol ohovorený. „Každú neprávosť by cirkev mala napraviť,“ povedal.

Svätý Otec Benedikt XVI. odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy 2. júla. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. Ako prvá o tom informovala agentúra SITA, ktorej to pred rokom povedal práve Mikloško. Podľa informácií agentúry SITA by mal Bezák pôsobiť od augusta v zahraničí. Hovorí sa o Londýne, ale aj Rakúsku. O jeho umiestnení by mala podľa informácií agentúry SITA rozhodnúť rehoľa redemptoristov, ktorej je členom a po odvolaní z postu trnavského arcibiskupa patrí opäť pod jurisdikciu predstavených v tejto reholi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok