Čečenca zastreleného pri vyšetrovaní bostonských útokov pochovali v Groznom

TASR
21.6.2013 08:09

Čečenského prisťahovalca do USA, zastreleného pri vyšetrovaní bostonských útokov, pochovali v rodnom Čečensku. Informovala o tom v noci nadnes agentúra AP s odvolaním sa na jeho príbuzných. Ibragim Todašev zahynul 22. mája vo svojom dome vo floridskom Orlande, keď ho vypočúval agent FBI v súvislosti s jeho kontaktmi s jedným z bostonských atentátnikov.

Čečenca zastreleného pri vyšetrovaní bostonských útokov pochovali v Groznom
SITA

Todaševovo telo vo štvrtok priviezli do čečenskej metropoly Groznyj a pochovali ho na tamojšom moslimskom cintoríne. Pri leteckom transporte z USA asistoval jeho otec Abdul-Baki Todašev. Ten tvrdí, že Ibragim sa nedopustil žiadneho zločinu a že spôsob jeho zabitia pripomína skôr popravu, ktorá mala za cieľ umlčať ho. Nástojí pritom na potrestaní zodpovedných osôb.

Podľa oficiálnej verzie amerických úradov ho zastrelili príslušníci bezpečnostných zložiek, keď začal byť agresívny a neočakávane napadol vyšetrujúceho agenta. Na výsluchu boli prítomní aj dvaja policajti a nie je jasné, kto z prítomných vypálil smrtiace výstrely.

Čečenské korene majú aj dvaja podozriví z prípravy bostonských útokov, Tamerlan a Džochar Carnajevovci. Podľa
amerických vyšetrovateľov Ibragim Todašev poznal Tamerlana, ktorý zahynul pri prestrelke s políciou niekoľko dní po útokoch.


Carnajevovci zostrojili a aktivovali dve bomby, ktoré 15. apríla vybuchli v blízkosti cieľovej rovinky Bostonského maratónu. Pri výbuchoch zahynuli traja ľudia a vyše 260 ďalších utrpelo zranenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok