Štát predá svoj podiel v UniCredit Bank

SITA TA3
20.6.2013 12:55

Parlament súhlasil s návrhom na zaradenie 0,37-percentnej majetkovej účasti rezortu pôdohospodárstva v UniCredit Bank do zoznamu majetkových účastí štátu na podnikaní iných právnických osôb zahrnutých do privatizácie.

Štát predá svoj podiel v UniCredit Bank

Hlavným dôvodom je okrem iného nevýhodný výmenný pomer akcií. Minoritní akcionári UniCredit Bank Slovakia, ktorými sú rezort pôdohospodárstva a štátne organizácie v jeho správe, totiž nesúhlasili s ponúknutým peňažným protiplnením zo strany banky. Banka stanovila ako primerané peňažné protiplnenie za akcie, ktoré je povinná od akcionárov odkúpiť, na úroveň 12,50 eura na akciu. Podľa menšinových vlastníkov by však primeraným protiplnením mohla byť cena v rozmedzí 15 až 20 eur na akciu.

Rezort pôdohospodárstva teda vypracuje návrh privatizačného projektu. Zároveň zabezpečí znalecký posudok primeranosti peňažného protiplnenia. Ak posudok vyhlási plnenie za neprimerané, ministerstvo zabezpečí všetky úkony potrebné na začatie konania na súde. Konečný návrh rozhodnutia o privatizácii predloží rezort hospodárstva vláde až po úplnom doriešení podmienok predaja akcií. V prípade schválenia vládou vykoná rezort pôdohospodárstva kroky na to, aby sa jeho podiel v banke previedol na Fond národného majetku.

Mimoriadne valné zhromaždenie akcionárov UniCredit Bank schválilo 19. júna cezhraničné zlúčenie UniCredit Bank Slovakia a UniCredit Bank Czech Republic s účinnosťou k 1. decembru 2013. Valného zhromaždenia sa zúčastnilo 289 akcionárov, pričom za cezhraničné zlúčenie hlasovalo podľa vyjadrení banky 99,06 %. Akcionári mali dve možnosti. Buď sa stanú akcionárom nástupnickej spoločnosti UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia alebo ich akcie odkúpi UniCredit Bank Slovakia. O odkúpenie akcií prejavila záujem približne jedna tretina z celkového počtu akcionárov. Akcionár, ktorý hlasoval proti schváleniu návrhu zmluvy o cezhraničnom zlúčení a požiadal o zápis svojho nesúhlasného stanoviska spolu so žiadosťou o zaslanie návrhu zmluvy na odkúpenie jeho akcií do zápisnice, má právo, aby od neho UniCredit Bank Slovakia odkúpila jeho akcie za primerané peňažné protiplnenie. To banka vidí na úrovni 12,50 eura za jednu akciu.

Majoritným akcionárom UniCredit Bank Slovakia je s 99-percentným podielom UniCredit Bank Austria, ktorá je členom UniCredit Group. UniCredit Bank vznikla zlúčením UniBanky a HVB Bank Slovakia. Akcionári oboch slovenských bánk 20. februára 2007 definitívne odsúhlasili na mimoriadnych valných zhromaždeniach ich zlúčenie a 1. apríla toho istého roku vznikla nová banka. Predstavenstvo skupiny UniCredit schválilo projekt zlúčenia dcérskych spoločností v Českej republike a na Slovensku do jednej cezhraničnej banky 13. novembra 2012. Integrácia sa má ukončiť do konca roka 2013, následne na slovenskom trhu bude UniCredit fungovať ako pobočka zahraničnej banky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok