Sýrski povstalci dostali prvú dodávku ťažkých zbraní

SITA
20.6.2013 09:21

Sýrski povstalci dostali prvú dodávku ťažkých zbraní, ktoré im poskytla Saudská Arábia. Oznámil to dnes izraelský spravodajský server IsraelNationalNews.com.

Sýrski povstalci dostali prvú dodávku ťažkých zbraní
SITA

Saudská Arábia, ako kľúčový regionálny spojenec USA, údajne dodala vzbúrencom bojujúcim proti silám prezidenta Bašára Asada protitankové riadené strely ruskej výroby typu Konkurs.

Sýrski vzbúrenci už predtým disponovali malým množstvom tejto výzbroje, ktorú získali z dobytých armádnych skladov. Teraz ju však dostali od Saudskej Arábie vo väčšom množstve, a to s prísľubom skorého dodania ešte sofistikovanejších zbraní.

Protitankové strely Konkurs dokážu preraziť pancier ruských tankov T72s, najmodernejších bojových vozidiel v arzenáli sýrskej armády.

Strely Konkurs sa vo väčšom množstve začali objavovať na bojiskách v Sýrii od začiatku tohto mesiaca. Potvrdzuje to správy o tom, že Washington uvoľnil ruky svojim regionálnym spojencom, aby mohli dodávať ťažké zbrane sýrskej opozícii.

Spojené štáty minulý týždeň oznámili, že sa rozhodli poskytnúť vojenskú pomoc sýrskym povstalcom, čo zdôvodnili dôkazmi o použití chemických zbraní Asadovými silami. Pôvodnú informáciu o dodaní Konkursov do Sýrie priniesol v stredu britský denník Daily Telegraph s odvolaním sa na zdroje zo sýrskej opozície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok