ODS navrhlo do čela novej vlády Miroslavu Němcovú, súčasnú šéfku snemovne

TASR
19.6.2013 17:59

Kandidátkou Občianskej demokratickej strany (ODS) na post premiérky je Miroslava Němcová, súčasná predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR. Na brífingu vedenia strany, ktorý v priamom prenose odvysielal spravodajský kanál ČT24, to dnes oznámil poverený líder ODS, minister priemyslu a obchodu v demisii Martin Kuba.

ODS navrhlo do čela novej vlády Miroslavu Němcovú, súčasnú šéfku snemovne
CTK

Miroslava Němcová (61) je dlhoročnou členkou ODS, vo vrcholnej politike je od druhej polovice 90. rokov.

Jej nominácia napriek faktu, že sa spomínala medzi možnými adeptmi, nebola najpravdepodobnejším variantom, pretože v samotnej ODS nemala mimoriadne silné postavenie, o čom svedčí aj jej odchod z postu prvej podpredsedníčky strany po dvojročnom pôsobení v tejto funkcii na ostatnom kongrese ODS vlani v novembri. V tejto funkcii ju vystriedal vtedy práve teraz favorizovaný, avšak zrejme pre partnerov iba nedostatočne prijateľný Martin Kuba.

Miroslava Němcová bola v ODS vnímaná po dlhé roky ako stúpenkyňa niekdajšieho zakladateľa strany, exprezidenta Václava Klausa.

ODS vychádza týmto výberom nástupcu Petra Nečasa v ústrety koaličnej TOP 09, ktorá síce opakovane deklarovala, že rešpektuje právo občianskych demokratov nominovať budúceho premiéra, ale podmienila to tým, že by to mal byť človek, ktorý pozná pomery v snemovni a mal by ľudí spájať, a nie rozdeľovať.


Poverenie zostaviť vládu udeľuje prezident ČR Miloš Zeman, ktorý je teraz na ťahu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok