Vláda odobrila zmluvu, aby Slovensko predalo emisné kvóty Španielom

SITA TA3
19.6.2013 15:03

Kabinet splnomocnil ministra životného prostredia Petra Žigu na podpis zmluvy s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj, ktorá zastupuje španielsku stranu.

Slovensko môže definitívne predať Španielsku celý objem 27 miliónov ton (jednotiek) prebytočných emisných kvót AAU (skleníkového plynu CO2). Návrh zmluvy v stredu odobrila vláda a ministra životného prostredia Petra Žigu splnomocnila na podpis zmluvy s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj, ktorá zastupuje španielsku stranu. "Čakáme na druhú stranu, kým bude tiež pripravená na podpis zmluvy. V prípade, že bude pripravená na podpis zmluvy, tak ju podpíšeme,“ povedal Žiga po rokovaní vlády. Nechcel odhadovať, kedy sa tak stane. Minister nepovedal, na akej cene sa strany dohodli. V súčasnosti sa tieto jednotky na trhu obchodujú po 10 centov za tonu.

Výnos z tohto obchodu použije Slovensko podľa zelenej schémy, ktorá je súčasťou dohody s druhou stranou. Nakúpia za ne autobusy na hybridný pohon, teda okrem benzínu, resp. nafty, používajú aj iné palivo (elektrický pohon alebo stlačený zemný plyn CNG). Okrem toho peniaze pôjdu aj na program zatepľovania bytových domov a verejných budov. Slovensko už v minulosti malo podobný projektu SLOVSEFF - úverovú linku na podporu rozvoja energetickej efektívnosti a obnoviteľných zdrojov na Slovensku, ktorú zriadila Európska banka pre obnovu a rozvoj v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR.

Vláda koncom novembra minulého roka splnomocnila ministra životného prostredia, aby viedol rokovania a uzavrel zmluvu s vybraným záujemcom o naše nevyužité emisné kvóty za podmienky vzájomnej výhodnosti obchodu. Prvou alternatívou bolo, že celý objem by išiel Španielskemu kráľovstvu, alebo by sme predali 22 miliónov jednotiek Španielsku a päť miliónov jednotiek Rakúsku.

Počas dohadovania tohto kontraktu sa na scéne opäť objavila firma Interblue Europe a žiadala, aby jej Slovensko predalo 20 miliónov jednotiek emisných kvót podľa pôvodnej zmluvy. Slovensko ju však už 10. marca 2010 vypovedalo. Interblue Europe namieta platnosť odstúpenia od pôvodnej zmluvy, ktorú SR uzavrela ešte s Interblue Group so sídlom vo Washingtone 13. novembra 2008. Slovensko odmietlo vyhovieť objednávke emisných kvót. „To Interblue, ktoré sa teraz ukázalo na scéne, nepreukázalo, že je univerzálnym právnym nástupcom Interblue, s ktorým mala slovenská strana podpísanú zmluvu,“ upozornil Žiga. Podľa jeho slov vie o tomto probléme aj druhá strana pripravovaného kontraktu predaja emisných kvót Španielom. „Možno že aj to je dôvod, prečo ešte nedošlo z ich strany k definitívnemu rozhodnutiu,“ povedal minister.

V zmluve, ktorú SR vypovedala, sa pôvodne s Interblue Group dohodla na kúpnej cene 5,05 eura/AAU. Na základe dodatku z 2. decembra 2008 sa zvýšila kúpna cena za AAU o jedno euro na 6,05 eura. Úhrada druhej časti kúpnej ceny bola podmienená tým, že Slovenská republika poskytne spoločnosti Interblue dokumenty preukazujúce riadne použitie finančných prostriedkov získaných z kúpnej ceny v súlade so Zelenou investičnou schémou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok