Griga s Hippom hovorili o chýbajúcom vodcovi a strelcovi

TASR TA3
19.6.2013 12:22

Šesť dní po oficiálnom odvolaní z funkcie sa trénerský tandem Stanislav Griga - Michal Hipp rozhodol vyjadriť k neúspešnému pôsobeniu pri kormidle slovenskej futbalovej reprezentácie na stredajšej tlačovej konferencii v sídle SFZ.

Griga s Hippom hovorili o chýbajúcom vodcovi a strelcovi
SITA

Predčasný koniec obaja očakávali a pomenovali tri neuralgické body ich takmer 14-mesačnej spoločnej práce - reprezentácii chýbali vodca, strelec a v niektorých zápasoch aj šťastie.

Na minulotýždňovom zasadnutí exekutívy SFZ hlasovalo z trinástich členov za odvolanie trénerov osem funkcionárov, štyria boli proti a jeden sa zdržal hlasovania. Grigovi s Hippom zlomila väz remíza 1:1 vo Vaduze s domácim Lichtenštajnskom, po ktorej už Slováci nemôžu v reálnej rovine pomýšľať na účasť na MS v Brazílii. "Po nevydarenom zápase sa dalo očakávať to, čo nasledovalo. Reakcia fanúšikov a médií bola taká ako bola, ale všetci sme boli nespokojní s tým, ako sme sa prezentovali v zápase s Lichtenštajnskom. Pre mňa nebolo prekvapujúce, že zasadol výkonný výbor a rozhodol legitímne o našom odvolaní," povedal na stretnutí s novinármi Griga a predostrel širšie súvislosti svojej misie pri národnom tíme: "Naša spoločná cesta bola neúspešná, aj na výkonnom výbore sa nás pýtali prečo. Ja tvrdím, že keď sa budeme pozerať týmto smerom, tak sa pozeráme nesprávne. Mne sa s Mišom spolupracovalo dobre, toto nebol dôvod nášho neúspešného vystúpenia." Hipp svojho exkolegu doplnil: "Odohrali sme šesť kvalifikačných zápasov a ani v najhoršom sne som nedúfal, že získame tak málo bodov."

Projekt s dvoma rovnocennými trénermi prišiel do slovenskej praxe v roku 2012 ako náhrada za Vladimíra Weissa st. Hipp síce viedol 29. februára 2012 futbalistov Slovenska vo víťaznom medzištátnom prípravnom stretnutí v Burse proti Turecku (2:1), vtedy však bol len dočasným koučom. Zápasovú premiéru tak dvojica Griga - Hipp absolvovala v máji 2012 v Klagenfurte, kde ich zverenci prehrali s Poľskom 0:1. Slováci pod vedením dvojice trénerov v dvanástich prípravných aj kvalifikačných stretnutiach vyhrali len trikrát, štyrikrát remizovali a päťkrát prehrali.

Príčin predčasného konca dua G+H bolo niekoľko. Podľa Hippa chýbal tímu vodcovský typ hráča a strelec: "Po vymenovaní do funkcie som povedal, že sa pokúsime o reštart reprezentácie. Musím však konštatovať, že sme sa ocitli v tých istých koľajach ako v minulej kvalifikácii. Nenašli sme vodcovský typ hráča a to bol prvý problém. Odohrali sme dva zlé zápasy - v Olomouci s Českom a teraz vo Vaduze. Po MS v Juhoafrickej republike nám skončili tí hráči, ktorí boli nosní a mali hlavné slovo v kabíne - Ján Mucha, Zdeno Štrba aj Róbert Vittek. Navyše nemáme strelca akým bol v minulej kvalifikácii Stano Šesták, tu nás už dlhšiu dobu tlačí topánka. Myslím si, že nie je problémom systém, ktorým hráme. Nesúhlasím s tvrdením, že hrať na jedného útočníka bolo chybou. Nezáleží, na koľko útočníkov hráte, ale s akým počtom sa hráči zapájajú do útočnej fázy," uviedol Hipp.

Slovo si vzal Griga: "Pred rokom sme vstupovali s veľkým elánom do práce a preto v nás prevláda sklamanie z toho, ako to dopadlo. Každý si do nás teraz kopne, ale taký je futbalový život. Nepodarilo sa nám hráčov na niektoré zápasy nabudiť, najmä na prípravné ich pripraviť tak, ako by sa malo hrať v reprezentačnom drese. Ku kvalifikačným zápasom však hráči nepristúpili zle s výnimkou toho posledného. Zomreli sme na to, že sme nenašli strelca, ktorý by zúročil prácu kolektívu. Pre mňa osobne bol zlomovým zápas s Gréckom, v ktorom sme boli jasne lepší a nepremenili sme veľké šance. Kebyže ho vyhráme, tak by sme mali dobré vyhliadky v tejto kvalifikácii. Nemali sme v tom zápase šťastie. Práca je základ, ale na úspech potrebujete aj šťastie."

Hipp prezradil svoj plán do budúcnosti: "Päť rokov som nerobil v klubovom futbale, ale momentálne dva-tri týždne sa chcem venovať rodine." Griga sa tiež nechystá byť v horizonte jesennej časti schopný sadnúť na trénerskú stoličku a tiež si dopraje oddych.

Hlasovanie o novom trénerovi slovenskej reprezentácie, ktorým bude súčasný lodivod MFK Košice Ján Kozák alebo bývalý uznávaný internacionál Ľubomír Moravčík, sa uskutoční v utorok 2. júla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok