Obama predniesol v Berlíne zásadný prejav o americkej politike

TASR TA3
19.6.2013 06:53

Americký prezident Barack Obama dnes vo svojom hodinovom prejave pri Brandenburskej bráne v Berlíne vyzval Američanov a Európanov, aby nepodľahli pocitu spokojnosti, hoci sa studená vojna skončila.

Obama predniesol v Berlíne zásadný prejav o americkej politike
SITA

Apeloval zároveň na ďalšie zníženie počtu amerických a ruských strategických jadrových zbraní až o jednu tretinu, čo podľa neho nevylučuje udržať si silný zastrašovací prostriedok.

Obama predniesol prejav na historickom mieste, kde v minulosti stál Berlínsky múr, takmer 50 rokov po tom, ako tam v lete 1963 vystúpil počas studenej vojny John F. Kennedy.

Obama povedal, že nás láka venovať sa samým sebe, keď už východný a západný Berlín nerozdeľuje ostnatý drôt a pevný múr. Uviedol, že sa vrátil do Berlína, pretože naša doba vyžaduje rovnakého bojovného ducha.


"Naša práca sa ešte neskončila - môžeme zaručiť bezpečnosť Ameriky a našich spojencov" znížením počtu jadrových zbraní, citovala Obamu tlačová agentúra DPA. Prezident USA pripomenul, že pozornosť sveta si vyžadujú nezamestnanosť a chudoba.


Zopakoval tiež svoj sľub, že zatvorí kontroverzné väzenie na americkej vojenskej základni Guantánamo na Kube.


"Aj keď zostávame bdelí voči hrozbe terorizmu, musíme prekonať myšlienku stálej vojny a v Amerike to znamená zdvojnásobiť naše snahy o zatvorenie väzenia v Guantáname," povedal Obama.


"Znamená to tiež prísne kontrolovať naše používanie nových technológií ako sú bezpilotné lietadlá, znamená to udržiavať rovnováhu medzi snahou o bezpečnosť a ochranou súkromia," pokračoval vo významnom prejave o americkej politike.


Pred prítomnými poslucháčmi v Berlíne tiež obhajoval tajné americké programy sledovania na internete, keď zdôraznil, že neboli namierené proti obyčajným ľuďom.


"Naše súčasné programy sú v rámci zákona a sústredia sa na hrozby voči našej bezpečnosti, nie na komunikáciu obyčajných ľudí," uviedol Obama. "Pomáhajú nám čeliť skutočným nebezpečenstvám a udržať ľudí v bezpečí... Vláda existuje, aby slúžila jednotlivcovi, a nie naopak," dodal.

Pozrite si celý Obamov prejav

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok