Kazašský prezident rozpustil parlament a vypísal predčasné voľby na január

TASR
16.11.2011 06:49

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev rozpustil dnes dolnú komoru parlamentu a vyhlásil predčasné parlamentné voľby na 15.-16. januára 2012. Vyplýva to z dekrétu, ktorý vydal prezident a informovala o ňom tlačová agentúra Reuters.

Kazašský prezident rozpustil parlament a vypísal predčasné voľby na január

Ako uviedla agentúra RIA Novosti, občania si 98 poslancov zo 107-člennej dolnej komory - Mažilisu - budú môcť vyberať 15. januára z kandidačných listín politických strán. Zvyšných zákonodarcov potom určia v hlasovaní o deň neskôr zástupcovia Ľudového zhromaždenia Kazachstanu, čo je poradný orgán prezidenta a tvoria ho jeho blízki spolupracovníci.

Prezidentský dekrét zverejnil oficiálny vládny denník Kazachstanská Pravda, čím zároveň nadobudlo rozhodnutie hlavy štátu účinnosť. O rozpustenie parlamentu minulý týždeň žiadali Nazarbajeva poslanci Mažilisu, ktorý bol v tomto volebnom období tvorený len členmi prezidentovej strany Nur Otan (Otčina).
Voľby sa v riadnom termíne mali konať v auguste budúceho roka, ale poslanci žiadali o skoršie rozpustenie parlamentu, aby sa rýchlejšie prešlo na pluralitný systém. Podľa nového dodatku ústavy musia v novom parlamente zasadnúť poslanci najmenej dvoch politických strán.

Dlhoročný prezident Nazarbajev je po rozpade Sovietskeho zväzu už vyše 20 rokov na čele samostatného Kazachstanu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok