Odstupujúci premiér Nečas sa trestnému stíhaniu zrejme nevyhne

TASR TA3
18.6.2013 08:53

Odstupujúci premiér Petr Nečas sa kvôli údajnému korumpovaniu rebelujúcich poslancov podľa všetkého nevyhne trestnému stíhaniu. Vyplýva to z textu obvinenia bývalej šéfky jeho kabinetu Jany Nagyovej, informoval dnes spravodajský server Novinky.cz.

Štátny zástupca v uznesení, ktoré má k dispozícii denník Právo, hovorí v prípade premiéra podobne ako v prípade Nagyovej o zneužití právomocí úradnej osoby a o uplácaní.

Nečas sa toho mal dopustiť v čase, keď poslancom Petrovi Tluchořovi, Markovi Šnajdrovi a Ivanovi Fuksovi sľúbil úplatok vo forme lukratívnych postov; a tiež vtedy, keď následne využil svoje postavenie predsedu vlády, aby im tento úplatok výmenou za vzdanie sa mandátu skutočne poskytol, píšu Novinky.

Vyšetrovatelia sú pritom presvedčení, že ho k tomu naviedla práve Nagyová spoločne s ďalším obvineným, bývalým námestníkom ministra poľnohospodárstva Romanom Bočkom.

"Pokiaľ ide o naplnenie znakov skutkovej podstaty trestného činu zneužitia právomocí úradnej osoby, je nepochybné, že predseda vlády ČR a poslanec Petr Nečas a ďalej v dobe spáchania trestného činu poslanci Petr Tluhoř, Marek Šnajrd a Ivan Fuksa jednali ako úradné osoby," konštatuje v dokumente žalobca Rostislav Bajger.

Ak by jednanie Nečasa úrady "ohodnotili" rovnako ako v prípade Nagyovej, hrozilo by mu až šesťročné väzenie, píše server.

Polícia sa podobne ako v prípade všetkých už obvinených osôb v rozsiahlej kauze opiera predovšetkým o odpočúvané telefóny Nagyovej a Bočka, ktorý s premiérom možnosti protislužieb rebelujúcim poslancom opakovane riešili. V jednom s rozhovorov napríklad Nečas podľa textu obvinenia Bočkovi hovorí, že "tie varianty sú priechodné a že má ešte nejaké nápady ohľadne tých možností, ktoré by boli a sú realizovateľné ako u toho Ivana, tak u toho Petra".

Reakcie zahraničných médií

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok