Nečas úplne končí s politikou, Zeman nepreferuje predčasné voľby

TA3 TASR SITA
17.6.2013 14:31

Keď si Nečas vypočul požiadavku svojich koaličných partnerov takmer okamžite sa rozhodol odstúpiť. Predsedovia ostatných vládnych strán netajili spokojnosť s tým, že predseda vlády sa zachoval veľmi čestne. Členovia ODS veria v pokračovanie vlády. O možnostiach riešenia krízy hovoril Petr Nečas s prezidentom.

Český premiér, ktorý dnes podal demisiu, sa rozhodol úplne skončiť s politikou. Povedal to dnes pre Českú televíziu s tým, že svoj poslanecký mandát ešte dokončí, ale v nasledujúcich voľbách do Snemovne už nebude kandidovať.

S prezidentom Milošom Zemanom sa Nečas stretol predpoludním na zámku v Lánoch. Demisiu mu odovzdal podvečer na Pražskom hrade.

Prezident demisiu prijal a poveril Nečasa riadením jestvujúcej vlády až do sformovania nového kabinetu. Súčasne ho požiadal, aby sa vláda sústredila iba na bežnú činnosť a neprijímala už žiadne strategické rozhodnutia, vyplynulo z priameho prenosu spravodajskej televízie ČT24.

Hlava štátu poďakovala tak odstupujúcemu premiérovi, ako aj vláde, ktorá končí v zmysle platnej českej legislatívy súčasne s ním, za vykonanú prácu vrátane nedávnej pomoci poškodeným pri povodniach.

"Vždy som si vás vážil, i keď sme spolu často nesúhlasili. Vždy som pozorne načúval vašim názorom: Chcel by som vám popriať trochu ľudského šťastia a veľa osobnej pohody," uzavrel Miloš Zeman.


Najvyšší český predstaviteľ súčasne pri tejto príležitosti oznámil, že od piatka do budúceho pondelka prijme v Lánoch predstaviteľov parlamentných politických strán, ktorí by mali čas dovtedy využiť na rokovania o vzniknutej situácii na straníckej i medzistraníckej úrovni.

Kľúčovou otázkou je preto v súčasnosti osoba nového premiéra, napísal spravodajský server Novinky.cz. Najviac sa hovorí o súčasnom ministrovi priemyslu a obchodu Martinovi Kubovi.

Denník Právo s odvolaním sa na dôveryhodný zdroj však uviedol, že Nečas sa snaží u Zemana dosiahnuť, aby sa jeho novým nástupcom stal minister dopravy Zbyněk Stanjura.

Nečasov osud v úrade predsedu vlády spečatila kauza šéfky jeho kabinetu Jany Nagyovej, ktorú vo štvrtok zadržali v súvislosti s obvineniami zo zneužitia vojenskej rozviedky a v kauze údajného podplácania bývalých poslancov ODS.

Pozrite si brífing prezidenta a odstupujúceho českého premiéra

O novej českej vláde rokuje favorit

Hlavnú úlohu v rokovaniach o novej českej vláde by mal zohrať Nečasov zástupca v ODS - Martin Kuba. 40-ročný minister priemyslu je zároveň považovaný za pravdepodobného kandidáta, ktorý by mal nahradiť Nečasa v úrade premiéra. Kuba je, podľa svojich slov, na túto úlohu pripravený.

Vývoj kauzy českej vlády

Minister obrany dočasne odvolal šéfa Vojenského spravodajstva Milana Kovandu

Český minister obrany Vlastimil Picek dnes dočasne zbavil výkonu služby šéfa Vojenského spravodajstva Milana Kovandu a spravodajcu Jana Pohůnka. Informoval o tom spravodajský sever Novinky.cz s odvolaním sa na Českú televíziu.

Šéf českého rezortu obrany oboch dočasne odvolal v dôsledku ich zapojenia do prípadu sledovania manželky odstupujúceho premiéra Petra Nečasa. Kovanda a Pohůnek budú mimo služby až dovtedy, kým o nich nerozhodne súd, spresnil server Lidovky.cz. Vojenské spravodajstvo bude zatiaľ viesť Kovandov zástupca, generál Rostislav Pilc.
Sledovanie Radky Nečasovej si mala objednať bývalá šéfka Nečasovho kabinetu Jana Nagyová, ktorá sa v súčasnosti nachádza vo väzbe kvôli obvineniam z korupcie a zneužitia právomocí. Premiér Nečas v dôsledku tohto škandálu dnes podvečer podá demisiu.

Dianie v Česku sleduje aj náš kolega David Vozdecký

O situácii sme hovorili s politológom Milošom Brunclíkom

Pozrite si profil Petra Nečasa a jeho vlády

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok