Obeťou sporu o rodné čísla sa v Bosne stalo trojmesačné dieťa

TASR
17.6.2013 07:56

Tisícky ľudí sa v nedeľu vo večerných hodinách zhromaždili pred bosnianskym parlamentom v Sarajeve, aby trúchlili nad úmrtím trojmesačného dieťaťa, ktoré sa stalo obeťou parlamentnej roztržky o jednotné rodné čísla. Dieťa zomrelo, pretože nedostalo pas a v dôsledku toho ho nemohli včas operovať, napísala agentúra Reuters.

Obeťou sporu o rodné čísla sa v Bosne stalo trojmesačné dieťa
SITA

Trojmesačná Berina Hamidovičová sa tak stala prvou obeťou politických rozporov ohľadne rodného čísla, ktoré zjednotili obyvateľov Bosny v proteste proti paralyzovaniu miestnych inštitúcií a blokovaniu povojnových reforiem.

Rodičia dieťaťa uviedli, že stratili čas presvedčovaním srbskej pohraničnej polície, aby pustila dievčatko do krajiny bez pasu na operáciu v belehradskej nemocnici. Dieťa s diagnózou vrodenej chyby v oblasti pažeráka a priedušnice malo za sebou už jednu neúspešnú operáciu v Sarajeve.

Zhromaždenie nasledovalo po niekoľkých dňoch protestov v Sarajeve a ďalších mestách v Bosne a Hercegovine proti neschopnosti poslancov miestneho parlamentu dohodnúť sa na legislatíve o rodných číslach občanov.


Stará legislatíva totiž prestala platiť vo februári, čo rodičom odvtedy bráni registrovať novonarodené deti.

Spor okolo rodných čísiel má korene aj v etnickom rozkole. Bosnianski Srbi naliehajú na zavedenie systému na základe geografickej lokality narodenia dieťaťa, a tým prakticky na základe etnickej príslušnosti.

Bosnianski Moslimovia túto myšlienku odmietli s tým, že by dodatočne posilnila hranice medzi etnickými skupinami a marila by plán na návrat utečencov do svojich domovov, ktoré museli opustiť počas vojny.


Dlhoročné hašterenie medzi politikmi prakticky o všetkých záležitostiach bráni krajine v zavedení funkčných inštitúcií a viedlo aj k zablokovaniu jej cesty k členstvu v Európskej únii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok