Český premiér Petr Nečas podá demisiu

TASR TA3
16.6.2013 22:59

Oznámil to po rokovaní grémia svojej Občianskej demokratickej strany (ODS).

Český premiér Petr Nečas podá demisiu
TASR

Podľa Nečasa by doterajšia koalícia mala pokračovať vo vládnutí do budúcoročných volieb na čele s novým premiérom, ktorého nominuje ODS. O politickej kríze a budúcnosti vlády budú ešte dnes večer rokovať lídri koaličných strán, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Rezignáciou premiéra končí celá vláda ČR, neuskutoční sa preto ani hlasovanie o nedôvere vláde, ktoré iniciovala opozičná ČSSD. O odchode Nečasa z postu predsedu ODS bude ešte rokovať výkonná rada strany.
Nečasov osud vo funkcii predsedu vlády spečatila kauza šéfky jeho kabinetu Jany Nagyovej, ktorú vo štvrtok zadržali v súvislosti s obvineniami zo zneužitia vojenskej rozviedky a v kauze údajného podplácania bývalých poslancov ODS.

Nečas dnes vyhlásil, že pozorne sledoval vývoj situácie a dospel k záveru, že svojím osobným životom zaťažuje ODS.

"Samozrejme som veľmi pozorne vnímal celý vývoj politickej situácie, ktorý tu nastal od stredy, a som si vedomý toho, aké to má pre mňa dôsledky. Preto som dnes oznámil členom politického grémia ODS a následne aj našim koaličným partnerom, že zajtra podám demisiu na pozíciu predsedu vlády," citovala Nečasa Česká televízia.

"Som si vedomý svojej politickej zodpovednosti a vyvodzujem z nej tieto dôsledky. Súčasne chcem urobiť to najlepšie pre Občiansku demokratickú stranu i pre túto krajinu," povedal Nečas.

Nečas je podľa vlastných slov presvedčený, že sa terajším koaličným stranám poradí zostaviť novú vládu pod vedením premiéra za ODS, ktorý získa v Poslaneckej snemovni 101 hlasov, a že prezident Miloš Zeman bude tento kabinet rešpektovať.

Opozícia žiada predčasné voľby

Po oznámení českého premiéra Petra Nečasa, že v pondelok odstúpi z funkcie premiéra i predsedu ODS, žiada česká opozícia naďalej predčasné voľby namiesto pokračovania terajšej koalície s iným predsedom vlády.


Prvý podpredseda opozičnej ČSSD Michal Hašek podanie demisie Nečasa ocenil, podľa jeho slov však prišlo neskôr, ako bolo nutné. "Myslím si, že podanie demisie je logickým krokom," povedal Hašek v nedeľu večer pre spravodajský sever Novinky.cz.

"Najčistejším riešením by boli nové voľby," dodal s tým, že sociálni demokrati budú naďalej rokovať s ostatnými parlamentnými stranami o rozpustení Poslaneckej snemovne, na čo je potrebných 120 z 200 hlasov poslancov.

Takéto riešenie podporujú aj komunisti. "KSČM bude podporovať prijatie ústavného uznesenia o rozpustení snemovne," povedal pre Novinky.cz stranícky líder Vojtěch Filip.

Šéf poslancov ČSSD Jeroným Tejc podľa vlastných slov dúfa, že prezident Miloš Zeman sa zachová v súlade so svojimi názormi a nevymenuje vládu postavenú na podpore strany LIDEM, ktorá nevzišla z volieb, informovala Česká televízia.


Predseda Veci verejných (VV) Vít Bárta uviedol, že jeho strana naďalej požaduje pád vlády a predčasné voľby, keďže súčasnú koalíciu podľa neho nedrží pokope žiadna ideológia, ale predovšetkým ekonomické záujmy a snaha vlády zabrániť, aby boli ďalší jej členovia trestne stíhaní.

Pozrite si aj tlačovú besede a profil premiéra Petra Nečasa

Členovia ODS napriek demisii premiéra veria v pokračovanie vlády

Čo bude nasledovať po demisii premiéra Petra Nečasa?

Lídri českých politických strán ODS, TOP 09 a LIDEM by boli radi, keby po dnešnom odstúpení premiéra Petra Nečasa zostavovali novú vládu opäť oni a premiérom by bol niektorý z politikov Občianskej demokratickej strany. Či sa im to podarí presadiť, je nanajvýš neisté. Premiéra v každom prípade vymenúva prezident republiky, napísal spravodajský server iDNES.cz, ktorý načrtol tri scenáre vývoja po Nečasovom odstúpení.

Variantom, ktorý by chcela presadiť doterajšia koalícia, je nová vláda ODS, TOP 09 a LIDEM, čo by vyžadovalo získať 101 hlasov v Poslaneckej snemovni. Nečasova vláda sa však v poslednom období opierala maximálne o 100 hlasov. K väčšine by jej mohli pomôcť hlasy problematických poslancov Kristýny Kočí a Jaroslava Špárku, pripomína server.

Variantom, ktorý by sa najviac pozdával súčasnej opozícii, sú predčasné voľby. Keď sa nenájde 101 poslancov pre vládu, môže sa Snemovňa sama rozpustiť, ak za to zahlasuje 120 poslancov. To by zrejme nastalo, pretože ČSSD, TOP 09 ani ODS nechcú vznik úradníckej vlády, domnieva sa internetový server denníka Mladá fronta DNES.


Úradnícka vláda je variantom, ktorý by dal najväčší podiel moci do rúk prezidenta Miloša Zemana. To sa však väčšine strán nepáči - aspoň zatiaľ, píše iDnes. Táto možnosť je preto doposiaľ najmenej pravdepodobná, aj keď by prezident mohol argumentovať tým, že riadny termín volieb je o stovky miliónov korún lacnejší.

Dianie v Česku sleduje aj náš spolupracovník David Vozdecký

Zahraničné média o odstúpeni Petra Nečasa

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok