Pred 50 rokmi vyslali do vesmíru prvú ženu

SITA
16.6.2013 16:46

Valentina Tereškovová sa dostala do kozmu v roku 1963 len dva roky po tom, ako sa to ako prvému v histórii podarilo Jurijovi Gagarinovi.

Pred 50 rokmi vyslali do vesmíru prvú ženu
TASR

Rusi si v nedeľu pripomínajú 50. výročie prvého letu ženy do vesmíru. Dnes 76-ročná Valentina Tereškovová v roku 1963 vyletela do kozmu na module Vostok-6 len dva roky po tom, ako sa Jurij Gagarin stal prvým astronautom. Tereškovová je v súčasnosti poslankyňou parlamentu za vládnu stranu Jednotné Rusku podporujúcu prezidenta Vladimira Putina. Ruská štátna televízna stanica pri príležitosti výročia odvysielala niekoľko dokumentov o Tereškovovej živote. Bývalá kozmonautka zase otvorila nové vesmírne múzeum v jej domovskom Jaroslavli.

Sovieti vhodnú kandidátku vyberali spomedzi piatich žien. Napokon sa rozhodli pre Tereškovovú, ktorá v tom čase pracovala ako šička v textilnej továrni. Zavážil aj fakt, že pochádzala z robotníckej rodiny, pôsobila v komunistickom mládežníckom zväze (Komsomol) a vo voľnom čase sa venovala parašutizmu. O svojom plánovanom lete nemohla nikomu povedať a celý svet vrátane jej vlastnej rodiny sa to dozvedel až po oficiálnom zverejnení zo strany sovietskych úradov. Tereškovová počas trojdňovej misie obehla Zem celkovo 48-krát.

Prvá sovietska kozmonautka sa v roku 1969 takmer stala obeťou pomýleného atentátnika. Ten na jej limuzínu vypálil niekoľko striel v domnení, že v nej cestuje vtedajší sovietsky vodca Leonid Brežnev.

Od Tereškovovej letu sa niečo podobné podarilo už len jednej Ruske - Jelene Kondakovovej v rokoch 1994 a 1997. Američania doteraz vypustili do vesmíru až viac ako 40 žien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok