Hantuchová postúpila v Birminghame do 15. finále v kariére

TASR
15.6.2013 21:46

Daniela Hantuchová po dvoch rokoch znova postúpila do finále dvojhry na turnaji WTA Aegon Classic v britskom Birminghame. V semifinále zvíťazila nad 22-ročnou americkou kvalifikantkou Alison Riskeovou 5:7, 6:1, 6:4.

Hantuchová postúpila v Birminghame do 15. finále v kariére
SITA

V nedeľňajšom finále na Centrálnom dvorci Ann Jonesovej v areáli Edgbaston Priory Club bude 30-ročná popradská rodáčka Hantuchová bojovať o Maud Watson Trophy s ešte len 16-ročnou Donnou Vekičovou (89.). Chorvátska vychádzajúca hviezda v sobotu v semifinále prekonala Magdalénu Rybárikovú 7:6 (5), 1:6, 6:3. Celý program tohto dňa negatívne poznamenali rozmary počasia. Pre dážď sa začalo hrať s približne hodinovým meškaním a zďaleka nešlo o jediný prestoj.

Držiteľka 5 singlových trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne Hantuchová predviedla obrat aj v piatok vo štvrťfinále proti talianskej grandslamovej šampiónke Francesce Schiavoneovej - triumfovala za 3:23 h veľmi tesne 6:7 (8), 6:4, 7:6 (3) a tento "maratón" zaradila do Top 5 osobnej hierarchie. Zároveň však v rozhovore pre agentúru SITA pripustila, že nad jej pokračovaním na tomto turnaji visí otáznik pre problémy s pravou nohou: "Momentálne ňou nemôžem ani pohnúť. Nevyzerá to dobre. Azda sa to do rána zázrakom zlepší..."

Riskeová medzi najlepšími ôsmimi prekvapujúco vyradila Nemku Sabine Lisickú, ktorá zdolala Hantuchovú v predvlaňajšom birminghamskom finále 6:3, 6:2. Slovenka sa minulý rok na tomto podujatí, na ktorom debutovala už v roku 1999, lúčila v 1. kole, keď nestačila na Maďarku Melindu Czinkovú.

Niekdajšia päťka renkingu Hantuchová, momentálne 60. v počítačovom poradí, už má istotu 200 bodov do počítačového poradia a prémie 20 000 dolárov. Šampiónka si odnesie 280 bodov a 40 000 USD. Slovenka sa v neoficiálnej prepočtovej online verzii hodnotenia posunula na 53. post k 17. júnu, titul by jej vyniesol 48. miesto.

Hantuchová sa v sobotu ešte mala predstaviť aj vo štvrťfinále štvorhry po boku Taiwančanky Chsieh Su-wej, ale pre súmrak to takmer určite nebude možné.

Pre Hantuchovú bolo už dosiahnutie semifinále novým tohtoročným maximom. Dosiaľ bola v aktuálnej sezóne najďalej vo štvrťfinále, a to v januári v Brisbane. Na nedávnom parížskom antukovom Roland Garros podľahla v 1. kole bývalej líderke rebríčka Jelene Jankovičovej zo Srbska. Semifinále si do soboty naposledy zahrala vlani v októbri na tvrdom povrchu v hale v Luxembourgu, na 15. finále v kariére čakala od celkového triumfu, ktorý dosiahla vo februári 2012 v thajskej Pattayi. 

Dvojhra - semifinále: 
Daniela Hantuchová (SR) - Alison Riskeová (USA) 5:7, 6:1, 6:4 za 132 minút.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok