Česká opozícia volá po odchode premiéra, koalíčne strany hovoria o vážnej situácii

TASR
15.6.2013 20:48

Uvalenie väzby na šéfku kabinetu českého premiéra Janu Nagyovú vnímajú opoziční sociálni demokrati ako jasný signál na demisiu Petra Nečasa. Každá ďalšia hodina, ktorú vydrží súčasná koalícia, poškodzuje ČR, vyhlásil dnes podpredseda ČSSD Michal Hašek.

Česká opozícia volá po odchode premiéra, koalíčne strany hovoria o vážnej situácii
SITA

Podľa  jeho názoru už po uvalení väzby na rebelov z ODS a Janu Nagyovú nie je priestor na váhanie a nevhodné vyhováranie sa. Petr Nečas musí, ako formuloval, urobiť posledný politický krok a odovzdať demisiu do rúk prezidenta republiky. "Krajina nesmie byť ďalej rukojemníkom politických hier, zbabelosti a predovšetkým klientelizmu," konštatoval predseda KSČM.

Koaličná TOP 09 sa od 18.00 h na úrovni predsedníctva strany zaoberá vnútropolitickou situáciou na mimoriadnom rokovaní. Jej predstavitelia už skôr naznačili, že očakávajú koaličné rokovania vo veci ešte v priebehu víkendu. Tak predseda strany Karel Schwarzenberg v rozhovore pre denník Právo, v ktorom naznačil, že ak Petr Nečas vedel o nezákonnostiach, mal by odísť, ako aj Miroslav Kalousek, hovoriaci o veľmi vážnej situácii, dali v priebehu uplynulých hodín najavo svoje znepokojenie.

V podobnom duchu reagovala na vývoj najväčšej aféry v histórii samostatnej Českej republiky aj vicepremiérka Karolína Peake, vedúca predstaviteľka najmenšej koaličnej strany LIDEM. Podľa jej slov ide o "grandiózny škandál vedenia Občianskej demokratickej strany (ODS)". Dnešné rozhodnutia súdu potvrdzujú závažnosť vznesených obvinení, dodala.

Už v rámci účasti na pietnom akte pri príležitosti vyhladenia obce Lidice sa k situácii vyjadril aj český prezident Miloš Zeman, ktorý sa v piatok na Pražskom hrade nechal o detailoch kauzy informovať viacerými zainteresovanými.

"Ja pokladám vznesené obvinenia za veľmi závažné a po vypočutí pána policajného prezidenta a pána najvyššieho štátneho zástupcu dochádzam k záveru, že sú podložené dostatočnými dôkazmi. To je síce nepriama, ale pomerne jasná odpoveď," odpovedal Zeman na otázku týkajúcu sa ďalšej perspektívy Nečasovej vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok