Do Lešti pricestovalo viac ako 1600 vojakov z celého sveta na cvičenie

TASR
15.6.2013 15:35

Na Slovensko už pricestovalo vyše 1600 vojakov z celého sveta. Vo výcvikovom priestore Lešť čaká asi 1750 vojakov najväčšie cvičenie Severoatlantickej aliancie (NATO) za ostatných desať rokov Capable Logistician 2013.

Do Lešti pricestovalo viac ako 1600 vojakov z celého sveta na cvičenie
SITA

Vojaci na Lešti postavili poľné sklady pohonných látok, poľné opravovne techniky, muničné sklady, linky na úpravu vody a mnohé ďalšie logistické prvky, ktoré sa bežne používajú v súčasných operáciách. "Medzi základné potreby vojenských jednotiek v poli patrí aj zabezpečenie pitnej vody a stravovania, ubytovania, hygienických zariadení, plánovanie a organizácia dopravy na zemi, po železnici i vo vzduchu, dopĺňanie paliva a munície. To všetko musia byť logistické jednotky schopné vybudovať na zelenej lúke alebo v púšti," povedal hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga.

Dôležité je aj zabezpečenie elektrickej energie, ktorú v rámci cvičenia budú získavať aj z alternatívnych zdrojov.

"Bojová jednotka sa podľa námetu cvičenia môže spoľahnúť na zabezpečenie základných potrieb dôležitých na to, aby mohla pôsobiť v priestore operácie čo najdlhšie a najefektívnejšie," vysvetlil Vanga.

Na budovanie zložitého komplexu logistických činností sú potrebné zručnosti a skúsenosti celého spektra odborností, hovorí náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Peter Vojtek. V prípade aktuálneho cvičenia 1750 vojakov a logistických expertov z 35 krajín je podľa neho dôležitá aj dokonalá spolupráca. "Na cvičení bude do 600 kusov techniky z rôznych krajín a v rámci jednotlivých precvičovaných funkčných oblastí budú spájané systémy viacerých krajín. A to je práve základným cieľom cvičenia – dosiahnuť interoperabilitu systémov v rámci NATO a partnerských krajín a zároveň overiť štandardné operačné postupy, podľa ktorých jednotky postupujú v reálnych vojenských operáciách," dodal Vojtek.

To, že Slovensko je schopné vytvoriť adekvátne podmienky pre veľké medzinárodné cvičenie, svedčí podľa ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) o tom, že SR dokáže efektívne spolupracovať nielen s partnermi aliancie, ale aj s ďalšími partnerskými krajinami. "Vo štvrtok 20. júna budeme mať možnosť túto perfektnú spoluprácu predviesť v praxi počas návštevného dňa cvičenia, kde sa zúčastnia významní hostia z NATO, ako aj pozorovatelia a experti z ďalších krajín," dodal Glváč.

Už od 6. júna začali prichádzať na Slovensko prvé zahraničné vojenské jednotky, ktoré sa v týchto dňoch zúčastňujú na najväčšom vojenskom logistickom cvičení Capable Logistician 2013. Slovensko ako hostiteľská krajina poskytuje priestory a zabezpečenie pre toto cvičenie. Organizátor, ktorým je Mnohonárodné centrum pre koordináciu logistiky so sídlom v Prahe, v úzkej spolupráci so slovenskými vojakmi a ďalšími kolegami z 35 krajín vybudovali za niekoľko dní "logistické mesto", ktoré v rámci cvičenia bude podporovať bojovú jednotku pôsobiacu vo fiktívnom štáte Fairyland.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok