Lodnú dopravu v úseku od Čunova po hranicu s Rakúskom obnovia

TASR
14.6.2013 14:39

Na základe odporúčania Slovenského vodohospodárskeho podniku Štátna plavebná správa obnovila lodnú dopravu na Dunaji v úseku od Čunova po štátnu hranicu s Rakúskom, odkiaľ je povolená lodná doprava až po Viedeň. TASR o tom informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboš Krno.

Lodnú dopravu v úseku od Čunova po hranicu s Rakúskom obnovia
SITA

"Úsek od Čunova po Štúrovo zatiaľ splavnený nebude, pretože po povodni je potrebné najmä pred gabčíkovskými plavebnými komorami ešte odstrániť množstvo naplavených konárov, pňov a ďalších nečistôt. Okrem toho treba opäť zamerať plavebnú dráhu a plavebnú kynetu na zdrži Hrušov a dráhu vytýčiť bójami," uviedol Krno. Ako dodal, všetko chcú vodohospodári stihnúť do sobotňajšieho rána, aby od 9.00 h mohla byť obnovená plavba aj v úseku od Čunova po Komárno s obnovením prevádzky plavebných komôr. "Vzhľadom na to, že plavebná dráha stále nie je z dôvodu vysokého vodného stavu vyznačená signálnymi znakmi označujúcimi plavebnú dráhu, vodcovia plavidiel môžu na uvedenom úseku vodnej cesty Dunaj viesť plavidlá iba na vlastné nebezpečenstvo," informovala hovorkyňa Štátnej plavebnej správy Jana Vadkertyová.

"Úsek Dunaja od Komárna po Štúrovo, kde je ešte vodná hladina v 2. povodňovom stupni, bude splavnený až keď voda opadne a plavebné podmienky sa zlepšia aj na maďarskom úseku Dunaja," dodal Krno. Od 3. júna tohto roku, keď bola lodná doprava na celom slovenskom úseku Dunaja odstavená, núdzovo kotvilo v Bratislave deväť veľkých osobných lodí a niekoľko nákladných lodí. V komárňanskej lodenici nútene kotví ešte päť osobných a jedna nákladná loď.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok