Prieplav medzi Atlantickým a Tichým oceánom vybudujú Číňania

SITA
14.6.2013 12:02

Nikaragujskí zákonodarcovia vo štvrtok schválili kontroverznú zmluvu, na základe ktorej má spoločnosť so sídlom v Hongkongu v krajine vybudovať a spravovať obrovský prieplav medzi Atlantickým a Tichým oceánom.

Prieplav medzi Atlantickým a Tichým oceánom vybudujú Číňania
SITA

Projektom s celkovými nákladmi vyčíslenými na 40 miliárd dolárov (30 mld. eur) chce vláda konkurovať Paname, ktorá svoj prieplav začala budovať ešte v 19. storočí, keď sa o podobnej vodnej ceste uvažovalo už aj Nikarague. Naráža však na kritiku zo strany miestnej opozície, environmentalistov, ekonómov a domorodých komunít.

Ľavicový kabinet prezidenta Daniela Ortegu obviňujú zo zapredania krajiny spoločnosti vytvorenej "čínskym podnikateľom, ktorého nikto nepozná". Koncesiu totiž získala málo známa skupina HK Nicaragua Canal Development Investment Co. na čele so 40-ročným Číňanom Wangom Ťingom, ktorá vznikla iba pred necelým rokom. Problémom je tiež obrovská cena, ktorá je približne dvojnásobkom hrubého domáceho produktu Nikaraguy. Tá navyše nemá diplomatické vzťahy s Čínou, ale iba s Taiwanom. Ortega má zmluvu so spoločnosťou podpísať ešte v piatok v Manague.

Súčasťou megalomanského projektu je vybudovanie samotných plavebných kanálov, ale aj prístavov, letiska, ropovodu a železnice. Vodná cesta využije polohu jazera Nikaragua, ktorého pobrežie je na dohľad od Tichého oceánu, rieka San Juan ho však spája s Atlantikom. Stavebné práce by sa mali podľa Ortegu začať v roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok