V Nemecku vznikne na dlh fond na pomoc postihnutým povodňami

TASR
13.6.2013 21:17

Na zriadení fondu pomoci ľuďom postihnutým povodňami v celkovom objeme asi osem miliárd eur sa dnes v Berlíne dohodli nemecká vláda kancelárky Angely Merkelovej a vlády 16 spolkových krajín.

V Nemecku vznikne na dlh fond na pomoc postihnutým povodňami
SITA

Spolková vláda ráta podľa slov kancelárky v tejto súvislosti s novými dlhmi. Merkelová však v tejto súvislosti vylúčila zvýšenie daní i zavedenie akéhosi povodňového odvodu, informovala tlačová agentúra DPA.

K dohode došlo po predchádzajúcich rokovaniach krajinských premiérov a následnom rokovaní kancelárky s predsedami krajinských vlád.

Už predtým podpísal spolkový minister vnútra Hans-Peter Friedrich s predstaviteľmi spolkových krajín Sasko, Durínsko, Sasko-Anhaltsko a Šlezvicko-Holštajnsko dohodu o pomoci po povodniach. S ďalšími spolkovými krajinami postihnutými záplavami sa ešte rokuje.


Aj na severe Nemecka dnes riečne toky začali pomaly klesať. Hrádze sú však veľmi premočené a hrozba ich možného pretrhnutia stále nie je definitívne odvrátená. V povodí rozvodnenej Labe stále bojujú s vodným živlom tisícky ľudí.


V povodí Dunaja na jeho bavorskom úseku nie je vylúčené dočasné zvýšenie hladín riečnych tokov vzhľadom na avizované večerné zrážky. Odborníci však upokojovali, že ani to by nemalo výraznejšie ovplyvniť klesanie hladiny európskeho veľtoku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok