Na Nitranskom hrade objavili románsky palác a sústavu starých opevnení

TASR
13.6.2013 11:21

Archeologické výskumy na Nitrianskom hrade priniesli viaceré nové objavy. Vedci momentálne skúmajú podzemie biskupského paláca i priestor pred vstupom do hradu. Podľa slov riaditeľa Archeologického ústavu (AÚ) SAV v Nitre Mateja Ruttkaya majú oba výskumy zaujímavé výsledky.

Na Nitranskom hrade objavili románsky palác a sústavu starých opevnení
TASR

Jedným z nich je aj objavenie zvyškov románskej stavby v podzemí hradu. „V pivniciach sa nám podarilo objaviť stopy paláca, ktorý tam pôvodne stál v 11. až 12. storočí. To je stavba, o ktorej sme predpokladali, že by tu niekde mohla byť, ale doteraz sme ju nenašli. Takže nás veľmi potešilo, že sa tieto architektúry podarilo nájsť. Som rád, že biskupský úrad sa rozhodlo výsledky výskumu ukázať aj verejnosti, takže tieto objavy budú neskôr aj prezentované,“ povedal Ruttkay.

V závere minulého roka sa začalo s výskumom aj na parkovisku pred Nitrianskym hradom, v miestach kde má vyrásť nová kaviareň. Podľa Ruttkaya ide o pomerne rozsiahly výskum, ktorý už rovnako prináša svoje výsledky. „Našli sme tu veľmi dobre zachovanú románsku kamennú mohutnú hradbu, ktorá bude neskôr na tomto mieste aj prezentovaná. A teraz sa postupne archeologicky dostávame k tým hlbším situáciám, kde sme predpokladali, a už aj našli včasnouhorský val. Je to rozsiahla sústava drevených komôr, z ktorých tieto valy na začiatku 11. storočia pozostávali,“ vysvetlil Ruttkay.

Ako pripomenul, vedci sa chcú pri výskume dostať do ešte hlbších vrstiev, kde očakávajú objav veľkomoravského opevnenia. Jeho časť bola nájdená už dávnejšie a dnes je sprístupnená v hradných kazematách. „A práve toto už objavené opevnenie smeruje na juh, práve do priestoru, v ktorom sa momentálne robí výskum. Ak teda budeme mať trošku šťastia, tak v tých spodných vrstvách by sme mohli nájsť aj pozostatky práve opevnenia z čias Veľkej Moravy,“ hovorí Ruttkay. Podľa jeho slov bude výskum pokračovať počas celého leta a vedci očakávajú, že by mohol priniesť aj iné zaujímavé objavy. „Ak všetko dobre pôjde, mohli by sme nájsť aj ďalšie časti veľkomoravského osídlenia a možno aj pohrebiska. Výskum je okrem toho v tesnej blízkosti morového stĺpu, pri ktorom boli v minulosti nájdené tie najvýznamnejšie hroby z prelomu 8. a 9. storočia, to znamená, ešte z pred veľkomoravskej doby. Uvidíme, čo ďalšie výskumné práce prinesú,“ povedal Ruttaky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok