Banky ďalej rokujú so zástupcami Doprastavu

SITA
10.6.2013 16:42

Stavebná spoločnosť Doprastav, a.s. môže po odblokovaní účtov v bankách a návrate bývalých väčšinových akcionárov Dušana Mráza a Ivana Šestáka obnoviť utlmenú činnosť.

Banky ďalej rokujú so zástupcami Doprastavu
TASR

"Banky v súčasnosti vedú rokovania so zástupcami spoločnosti Doprastav. Slovenská sporiteľňa preferuje také riešene aktuálnej situácie, ktoré bude ekonomicky udržateľné, povedie k ozdraveniu spoločnosti a zachovaniu pracovných miest," informoval v pondelok agentúru SITA hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer.

Jednou z finančných inštitúcií, ktoré Doprastavu zastavili a opäť otvorili prístup k peniazom, je Tatra banka. "V rámci zachovania bankového tajomstva nemôžeme komunikovať bližšie informácie, ale môžeme potvrdiť odblokovanie bankových účtov," informovala v pondelok agentúru SITA hovorkyňa Tatra banky Marína Smolková.

Ani ďalšie banky, ktoré mali zmraziť a následne odblokovať účty Doprastavu, nechceli prezradiť detailnejšie informácie. Sú totiž povinné dodržiavať, resp. rešpektovať bankové tajomstvo o zmluvnom vzťahu s klientmi a ich finančnej situácii.

Podrobnejšie sa nevyjadrila ani ČSOB. "Avšak rozhodne odmietame prehadzovanie zodpovednosti za stav v Doprastave z manažmentu a akcionárov firmy na financujúce banky prostredníctvom médií. ČSOB dodržiava svoje zmluvné záväzky, vždy postupovala a postupuje maximálne korektne a ústretovo k tomuto klientovi," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová. "Ak však klient viacnásobne porušuje zmluvné záväzky a dohody, banka v rámci pravidiel obozretného podnikania musí pristúpiť k príslušným zmluvným opatreniam, čo sa stalo aj v tomto prípade," dodala.

Na rokovaniach s Doprastavom sa podľa denníka Hospodárske noviny zúčastnili aj VÚB, a.s. a Eximbanka. Ani tie sa nechceli bližšie vyjadriť s odvolaním sa na bankové tajomstvo, resp. povinnosť zachovať mlčanlivosť o jednotlivých obchodoch. Eximbanka sa mala zaručiť za realizáciu projektov Doprastavu v Poľsku a v prípade, že by ich spoločnosť nemohla dokončiť, mala by splatiť jej záväzky. "Tieto informácie môže Eximbanka poskytnúť tretím osobám len s predchádzajúcim písomným súhlasom dotknutého klienta alebo na jeho písomný pokyn. Za porušenie mlčanlivosti sa nepovažuje poskytovanie informácií v súhrnnej podobe, z ktorých nie je zrejmý názov banky, poisťovne, zaisťovne, meno a priezvisko klienta," uviedla pre agentúru SITA Eximbanka.

Spoločnosť Doprastav, a.s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od 27. decembra 1993, eviduje základné imanie 34,282 mil. eur. Zaoberá sa výstavbou ciest a diaľnic, mostov, vodohospodárskych diel a ekologických stavieb, ostatných diel inžinierskeho staviteľstva či pozemným staviteľstvom. Spoločnosť sa v roku 2001 stala súčasťou nadnárodnej skupiny DDM Group spolu s českou spoločnosťou Metrostav a.s.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok