Tisíce Nemcov evakuovali pred stúpajúcou riekou Labe

TASR TA3
9.6.2013 08:33

Tisíce obyvateľov nemeckej spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko museli už opustiť svoje domovy v obave pred záplavami z rozvodnej rieky Labe. Informovala o tom stanica Deutsche Welle.

Tisíce Nemcov evakuovali pred stúpajúcou riekou Labe
ČTK

Hladina Labe počas soboty naďalej stúpala, pričom povodňová vlna smeruje na sever krajiny. Situácia sa zhoršila na kritickú úroveň aj v meste Magdeburg, kde museli evakuovať domov dôchodcov a vypnúť elektrinu v niektorých častiach mesta.

Najviac ohrozené sú lokality Magdeburgu ležiace pri sútoku riek Sála a Labe, z ktorých už evakuovali asi 3000 ľudí. Protipovodňová ochrana mesta by však mala vydržať aj pri očakávanej výške hladiny 7,40 metra. Bariéry z vriec naplnených pieskom postavili aj vo Wittenbergu a ďalších okolitých mestách.

Premiér Saska-Anhaltska Reiner Haseloff vyzval na pomoc ostatné spolkové krajiny i federálnu vládu. Do oblasti ohrozenej povodňami dnes pricestuje nemecký prezident Joachim Gauck.

Do boja z povodňami v Nemecku sa zapojilo asi 70.000 pracovníkov krízových tímov a 11.000 vojakov. Povodňové škody v Nemecku sa doteraz odhadujú na 11 miliárd eur.

Poplašné správy preveruje polícia

Rozvodnené rieky stále ohrozujú Nemecko a polícia musela okrem toho riešiť poplašné správy. Anonym sa v niekoľkých telefonátoch údajne vyhrážal bombovými útokmi na nemecké priehrady. Ministerstvo vnútra posilnilo policajné hliadky a sledovanie priehrad z vrtuľníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok