Francúzsko zakáže ultrapravicové hnutie JNR po zabití ľavicového študenta

TA3 TASR
8.6.2013 19:16

Francúzsko po zabití 18-ročného ľavicového aktivistu, študenta Clémenta Mérica v Paríži tento týždeň rozpustí malé ultrapravicové hnutie Revolučná nacionalistická mládež (JNR). Povedal to dnes francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault, ktorý súčasne zopakoval svoj sľub zakročiť proti fašistickým skupinám v krajine.

Francúzsko zakáže ultrapravicové hnutie JNR po zabití ľavicového študenta
SITA

Stredajšia smrť 19-ročného študenta prestížneho Parížskeho inštitútu politických vied v zrážkach medzi ultrapravicovou a ultraľavicovou mládežou bola vyústením niekoľkomesačných pouličných násilností ultrapravicových skupín na protest proti legalizácii manželstiev homosexuálov.

JNR je militantným krídlom ultrapravicového hnutia Tretia cesta.

A popiera, že by bolo zapletené do útoku na Mérica, ale parížsky prokurátor na dnešnej tlačovej konferencii povedal, že všetci podozriví, ktorých vyšetrujú, mali vzťahy s Treťou cestou.


Premiér Ayrault v komuniké oznámil, že "požiadal ministra vnútra Manuela Vallsa, aby ihneď začal konať vo veci rozpustenia Revolučnej nacionalistickej mládeže." Vláda podľa jeho slov prešetruje, či by nemohla rozpustiť aj ďalšie ultrapravicové zoskupenia.


Podľa vyjadrenia parížskeho prokurátora vyšetrujú pre zabitie Mérica piatich ľudí, vrátane hlavného podozrivého "Estebana". Dvoch ľudí, ktorých zadržali skoršie, prepustili, uviedli policajné zdroje.

Mérica hospitalizovali v kritickom stave po tom, ako sa v Paríži dostal do násilného konfliktu so skupinou skinheadov, ktorá ho brutálne zbila. K bitke medzi dvoma skupinami mladých ľudí došlo v stredu večer neďaleko parížskej železničnej stanice Saint-Lazare. Prokurátor povedal, že zomrel na zranenia hlavy, ktoré utrpel pri bitke.

Francúzske úrady v piatok zakázali na dnešný večer zvolané zhromaždenie ultrapravicovej mládeže v juhofrancúzskom Toulouse.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok