Labská povodňová vlna sa valí severom krajiny

SITA
7.6.2013 20:20

Labská povodňová vlna sa valí Nemeckom smerom na sever. Na juhu a východe krajiny sa povodňová situácia stabilizuje, napísala agentúra Associated Press.

Labská povodňová vlna sa valí severom krajiny
SITA

Úrady v Magdeburgu, hlavnom meste Saska-Anhaltska, oznámili, že Labe tam dosiahlo vyššiu úroveň ako počas rekordných záplav v oblasti v roku 2002. Odvtedy tam významne posilnili protipovodňovú ochranu. Aj tak si povodne v Magdeburgu vyžiadali tri ľudské životy, napísala agentúra DPA.

Podľa nemeckej armády 11.300 vojakov pomáha stavať bariéry z vriec s pieskom a hliadkuje z vrtuľníkov nad zaplavenými oblasťami, či protipovodňové bariéry a priehrady odolávajú vode.

Nemecké regióny postihnuté záplavami dnes vyzvali spolkovú vládu a Európsku úniu, aby im poskytla väčšiu pomoc pri rekonštrukcii, keď rekordne vysoké hladiny vody opadnú.


Premiérka Durínska Christine Lieberknechtová v hornej komore parlamentu, Spolkovej rade, zdôraznila, že budú potrebné "veľké sumy na opravu škôd a rekonštrukciu". Podľa jej slov doteraz oznámená finančná pomoc nepostačuje. Zahŕňa 100 miliónov eur, ktoré ohlásila kancelárka Angela Merkelová počas svojej návštevy zaplavených oblastí.


Pomoc prisľúbila aj Európska komisia, ktorá uviedla, že zriadila za týmto účelom pre postihnuté členské krajiny osobitný fond.


Obchodná a priemyselná komora Nemecka dnes zverejnila odhad, podľa ktorého záplavy spôsobili v krajine škody presahujúce 11 miliárd eur.


Premiérku Durínska v názore, že sľúbená finančná pomoc nepostačuje, podporil premiér susedného Saska Stanislaw Tillich. Povedal tiež, že krajinské vlády a spolková vláda musia držať pri sebe tak, ako po ostatných zničujúcich povodniach v roku 2002.


V Nemecku sa v septembri uskutočnia všeobecné voľby a povodne by mohli ovplyvniť predvolebné kampane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok