Obyvatelia Mělníka kvôli obavám z rabovania ignorovali výzvy na evakuáciu

TASR TA3
7.6.2013 06:15

Obyvatelia časti mesta Mělník v Stredočeskom kraji ignorovali nariadenia miestnych úradov na evakuáciu v dôsledku povodní pre obavy z rabovania. Uviedol to v noci nadnes český server Novinky.cz.

Obyvatelia Mělníka kvôli obavám z rabovania ignorovali výzvy na evakuáciu
ČTK

V zakázaných zónach, kde by na základe nariadení úradov mala byť kvôli záplavám nulová prítomnosť obyvateľstva, sa naopak zvyšovalo napätie. Pribúdali totiž pokusy o rabovanie a obyvatelia strachujúci sa o svoj majetok chceli za každú cenu prejsť cez policajné zátarasy a vrátiť sa domov, píše server.

Počas noci zabránili rabovaniu policajné hliadky zložené z ťažkoodencov poriadkovej jednotky a strážnikov mestskej polície napríklad v časti Mělník-Mlazice. V tejto oblasti sa voda tlačila na podmáčanú a presakujúcu hrádzu, ktorá jej však odolala, napísali Novinky. V štvrtiach je sucho, o to prístupnejšie domy však viac lákajú zlodejov. V prípade, že ich polícia prichytí pri čine, im hrozí až osemročný trest.

Hladiny riek v Česku medzitým už väčšinou klesajú a ľudia začínajú s upratovaním a pomáhaním po povodniach, informovala Česká televízia. Povodňová vlna krajinu pozvoľna opúšťa, stav extrémneho ohrozenia platí už iba na rieke Kamenica v Hřensku v okrese Děčín v Ústeckom kraji.


Povodne zasiahli zhruba 700 českých obcí a viac než 20.000 ľudí muselo opustiť svoje domovy. Bez dodávok elektriny naďalej zostávajú tisícky ľudí, pričom najhoršia situácia je na severe krajiny.

Vytopené firmy dostanú podporu v objeme 400 miliónov českých korún

Vytopené firmy v Českej republike dostanú podporu. Informoval o tom dnes spravodajský portál Novinky.cz.
České ministerstvo priemyslu a obchodu pripravilo sériu opatrení na podporu malých a stredných podnikov a živnostníkov postihnutých povodňami v objeme 400 miliónov korún. Táto suma však ešte môže byť zvýšená.
Pôjde o dotácie na obnovu zničeného majetku, zvýhodnenie úverov a záruky za úvery na obnovu prevádzky i zásob.

Český premiér Petr Nečas odhaduje škody po najnovších povodniach na desiatky miliárd korún. Predseda vlády však zdôraznil, že akékoľvek súčty sú teraz ešte predčasné, povodeň totiž stále trvá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok