Veľká voda v Česku ustupuje, zasiahla 700 obcí

TASR, TA3
6.6.2013 07:25

Povodie Vltavy znížilo odtok vltavskej kaskády a oznámilo, že má už dostatok voľného priestoru pre prípad, že by znova začalo pršať.

Veľká voda v Česku ustupuje, zasiahla 700 obcí
ČTK

Vláda odpustí zplaveným firmám daň z príjmu

Českým firmám a živnostníkom, ktorých zasiahli tento rok ničivé povodne, vláda odpustí časť, alebo aj celú daň z príjmu. Vyhlásil to dnes minister financií Miroslav Kalousek v rozhovore pre spravodajskú televíziu ČT24, ktorý zverejnila na svojej internetovej stránke.

Kalousek dodal, že na detailoch ministerstvo financií pracuje, podrobnosti zverejní na budúci týždeň.
Vláda už skôr uviedla, že chce pomôcť podnikateľom.

"Zákon mi umožňuje odpustiť daň (za rok 2013) všetkým tým, ktorí boli postihnutí povodňami, a ja tú daň odpustím. Využijem právomoci zákona. Musíme však chvíľu pracovať na určitých parametroch," uviedol Kalousek a spresnil, že jeho ministerstvo potrebuje zhruba štyri dni na to, aby mohlo presne určiť, komu odpustí celú daň a komu len časť dane.

"Je rozdiel, či bola niektorá prevádzka zaplavená úplne, alebo bol zaplavený iba kúsok skladu," upozornil Kalousek.

Hasiči sa sústredia na technické a likvidačné práce

Povodne, s ktorými v uplynulých dňoch bojovala Česká republika, pozvoľna doznievajú. Kritický stav hlási naďalej Hřensko, odkiaľ Labe pokračuje už do Nemecka. Väčšina vodných tokov však do dnešného rána dosiahla svoj vrchol. Podľa hasičov záplavy zasiahli spolu 700 obcí, evakuovaných bolo 19.000 ľudí, napísal server Novinky.cz.
Poisťovne majú predbežne hlásených v súvislosti s veľkou vodou približne 10.000 poistných udalostí, odhadujú však, že ich počet stúpne až na 96.000 za spolu 7,5 miliardy Kč (vyše 290 miliónov eur). Českej televízii to povedala hovorkyňa Českej asociácie poisťovní Jolana Ackermannová.

Minister životného prostredia Tomáš Chalupa podľa Českého rozhlasu na ústrednom krízovom štábe uviedol, že protipovodňové opatrenia zostanú v rovnakom rozsahu ako doteraz v platnosti najmenej do soboty.

Na severe krajiny rieka Labe kulminovala dnes ráno v Ústí nad Labem a Děčíne na úrovni 10,7 metra a pomaly klesá, v Děčíne o 15.50 h namerali 10,56 metra, odvolali preto stupeň extrémneho nebezpečia.

Stav ohrozenia zostáva naďalej v platnosti na 15 miestach Česka, v Juhočeskom, Stredočeskom a Ústeckom kraji a Prahe.
Hasiči sa sústredia na technické a likvidačné práce, odčerpávajú vodu, ktorá prenikla za protipovodňové hrádze a riešia napríklad aj zásobovanie pitnou vodou do postihnutých oblastí.

V Prahe by od piatka malo fungovať metro aj na trase C, kde mali problémy s presakovaním vody, nebude však zastavovať vo všetkých staniciach. Prevádzku na trasách A a B obnovili za podobných podmienok už dnes. V závislosti od tempa, akým bude klesať hladina Vltavy, by od pondelka mohlo celé metro jazdiť normálne, citoval iDNES.cz riaditeľa pražského dopravného podniku Milana Křísteka.

Úrady preverujú statiku stromov. Napríklad Praha 2 do konca týždňa vyrúbe 150 stromov, 80 z nich v Riegrových sadoch, u ktorých hrozí v dôsledku podomletia ich pád.

Povodie Vltavy znížilo odtok vltavskej kaskády a oznámilo, že má už dostatok voľného priestoru pre prípad, že by znova začalo pršať. Podobne sa vyjadrilo aj povodie Labe. Meteorológovia totiž predpovedajú, že bude znova pršať, počas najbližších 48 hodín to však budú iba lokálne búrky a prehánky.

Nečas: Nespoliehame sa na zahraničnú pomoc

Česká republika sa pri odstraňovaní následkov povodňových škôd nespolieha na zahraničnú pomoc, a teda ani na tú z Európskej únie. "Primárne sa spoliehame sami na seba," povedal novinárom český premiér Petr Nečas po dnešnom HN Clube v Bratislave.

"Ak bude možnosť niečo čerpať z Fondu solidarity, tak sa to pokúsime využiť," reagoval na vyhlásenie eurokomisára pre rozpočet Janusza Lewandowského, ktorý v stredu (5.6.) uviedol, že únia nemá dostatok finančných rezerv, aby dokázala vyhovieť všetkým žiadostiam o pomoc, či už ide o Sýriu, ktorá sa zmieta v občianskej vojne, alebo o členské štáty, ktoré postihli záplavy.

"Pravdepodobný rozsah škôd spôsobených katastrofou prevyšuje finančné možnosti únie," poznamenal Lewandowski s tým, že v európskom Fonde solidarity nie je dostatok prostriedkov. Vyplatenie odškodného v tomto roku tak nie je možné a jediným riešením je odsunúť ho na nasledujúci rok.

Česká vláda je v tejto súvislosti pripravená vyčleniť minimálne 5,3 miliardy českých korún. Nečas deklaroval, že sa dostanú aj k samotným občanom postihnutých prírodnou katastrofou. Chystajú sa konkrétne programy, ktoré nadviažu na existujúci systém. V rámci neho už úrady práce vyplácajú cez systém mimoriadnej pomoci čiastky tým ľuďom, ktorí prišli o základné životné prostriedky.

Situáciu na severe Čiech sleduje spolupracovník TA3 David Vozdecký

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok