Labe v Ústí nad Labem ešte nekulminovalo, v Mělníku klesá veľmi pomaly

TASR TA3
5.6.2013 06:10

Hladina Labe v Ústí nad Labem vystúpila do 19. hodiny do výšky 10,65 metra, na čo už protipovodňové zábrany nestačia a stále stúpa, jej kulminácia sa očakáva v nočných hodinách na úrovni 11,30 metra, informovala Česká televízia. Priniesla zábery na zaplavené ulice, kde sa hladina nachádzala na úrovni dopravných značiek.

Labe v Ústí nad Labem ešte nekulminovalo, v Mělníku klesá veľmi pomaly
ČTK

Ľuďom, ktorí zostali v zatopených domoch napriek plošnej evakuácii, hrozí dehydratácia, ak nemajú v dome zásoby pitnej vody, povedal spravodajca televízie. Zaplavené oblasti sú totiž odpojené od dodávok elektriny, vody aj vykurovania. V obave z vykrádania opustených bytov prišli do Ústí nad Labem posily z cudzineckej polície a špeciálne poriadkové jednotky (ťažkoodenci, ako ich nazvali Novinky.cz), pri dohľade nad zatopenými časťami mesta pomôže aj vrtuľník s termovíziou.

V Děčíne dosiahla úroveň Labe 11,5 metra a ešte stúpa, okrem iného zaplavila rieka športový areál, z ktorého podľa záberov televízie vyčnieval nad hladinu iba vrchol skokanskej veže pri bazéne. Spojenie medzi jednotlivými časťami mesta zabezpečuje vlak, ktorý jazdí v 15-minútových intervaloch.

V Mělníku, kde Labe kulminovalo v noci nadnes na 936 centimetroch, už voda klesá, ale veľmi pomaly, asi o dva centimetre za hodinu. K pretrhnutiu hrádze nedošlo, uchránila tak pred zatopením asi 900 domov.


Hlavné mesto Praha zatiaľ protipovodňové opatrenia pre vysokú hladinu vody vo vodnej nádrži Orlík
neodvolá. Zruší ich, až keď bude v priehrade dostatok voľných kapacít pre prípad, že by začalo znova pršať. Pri prípadnom upúšťaní vltavskej kaskády by totiž prietok vo Vltave znova stúpol. Poverený primátor Prahy Tomáš Hudeček povedal, že Orlík je pol metra pod maximom, čo je asi tretina rezervy, akú mal v nedeľu ráno.


Plná je aj Lipenská priehrada či rybník Rožmberk na juhu Česka, opatrne zvyšujú odtok vody.


ČT24 pripomenula, že doteraz si záplavy v Česku vyžiadali evakuáciu 20.000 ľudí a osem obetí.


Okolo 19.00 h spadla do rozvodneného toku v obci Vysoká pec neďaleko Chomutova 36-ročná žena, záchranári a polícia po nej intenzívne pátrajú. Podkrušnohorský privádzač, do ktorého žena spadla, je takmer 40-kilometrový systém kanálov, potrubí a nádrží, ktorý bol vybudovaný na ochranu tamojších povrchových baní pred povodňami, povedala hovorkyňa severočeskej polície Šárka Poláčková.

Počet evakuovaných pred povodňami presiahol 19 000

Už viac ako 19 000 ľudí evakuovali v Českej republike v súvislosti s pokračujúcimi povodňami, pričom ďalší sa na opustenie domovov pripravujú. Vyše polovicu evakuovaných predstavujú obyvatelia Ústeckého a tretinu Stredočeského kraja, informoval dnes Český rozhlas.


Juh a stred Čiech sa spamätáva z veľkej vody

Niektoré miesta na juhu a v strede Čiech sa už pomaly spamätávajú z veľkej vody a aj v Prahe hladina Vltavy klesá, ale sever Čiech trápi stúpajúca Labe. V tamojších okresoch Ústí nad Labem a Děčín pokračujú evakuácie. Evakuovaných bolo dnes ráno vyše 8000 ľudí. Labe má kulminovať dnes večer na úrovni 11,5 metra, čo je o 40 centimetrov menej než pri záplavách v roku 2002.

Minister poľnohospodárstva Petr Bendl nariadil znížiť vypúšťanie z vltavskej kaskády, aby ochránil mesto Ústí nad Labem pred zatopením. Informácie dnes priniesli spravodajské portály iDNES.cz a Novinky.cz.

V Prahe sa situácia každú hodinu zlepšuje. Dnes pred 05.30 h pretekalo hlavným mestom 2500 metrov kubických za sekundu. V mestskej štvrti Chuchle klesla hladina na 451 centimetrov. V Prahe aj naďalej platí prísny zákaz vstupu do parkov. Odporúčajú to tiež správcovia stredočeských zelených oáz. V metropole navyše ľudia nesmú ani k protipovodňovým zábranám - dohliadajú na to strážnici, pretože ľudia sa na ne šplhali a na Kampe sa ich dokonca sčasti snažili rozobrať.

Situáciu v Češku sleduje náš pražský spolupracovník David Vozdecký

Polovica zoo v Prahe je pod vodou, dnes ju však otvoria

Zoologická záhrada v Prahe dnes otvorí. Dáva tak verejnosti vedieť, že napriek povodňovej katastrofe, ktorá ju tiež postihla, funguje ďalej. Výška vstupného je rovnaká, aby zoo získala čo najskôr financie na obnovu zaplavenej spodnej časti. Na 12. júna je už naplánovaný aj charitatívny koncert v Lucerne s názvom Zdvíhame hlavu po 11 rokoch. Škody v zoo spôsobené veľkou vodou sa vyšplhali na 160 miliónov českých korún, informoval v utorok spravodajský portál Novinky.cz.

Situácia v zoo je podľa jej pracovníkov zvládnutá. Žiadna ďalšia evakuácia ich nečaká. Ako posledné zachránili pred veľkou vodou tučniaky a lachtany - keď hladina stúpla, museli ich nakoniec premiestniť z dolnej do hornej časti zoo.

Už v priebehu pondelkového večera a v priebehu utorka opúšťalo zoologickú záhradu v pražskej mestskej časti Troja približne 100 zvierat, ktoré sa nevošli do iných pavilónov v hornej časti zoo. Prišli si preto po ne zamestnanci zo zoologických záhrad z Plzne a Liberca. Levica putovala do zoo v Ústí nad Labem, kde je areál záhrady na kopci. Niektoré tigre, opice guarézy či pavučiaky čiernoruké a tiež tapíry boli prevezené do záhrady v meste Dvůr Králové.


Bude trvať dlhé mesiace, kým dajú do poriadku zničenú spodnú časť pražskej zoo. Po povodniach v roku 2002 to trvalo približne rok. Predbežné škody odhadli odborníci na 160 miliónov korún.


"Ak nám chcú ľudia pomôcť, nech nás navštívia," uviedol riaditeľ Zoo Praha Miroslav Bobek, ktorého citoval web Novinky.cz.


Hneď po evakuácii prišlo na svet aj prvé povodňové mláďa. Narodil sa kotul veverovitý, nazývaný aj veveričia opička. "Ošetrovatelia mu bez dlhého premýšľania dali meno Plaváčik," oznámil v utorok prvú dobrú správu za posledné tri dni hovorca zoo Michal Šťastný.

Prvé prípady rabovania v zatopených oblastiach. Tresty budú tvrdšie

Česká polícia eviduje štyri prípady rabovania v zatopených oblastiach. Dva v stredných Čechách a dva v severočeskom meste Ústí nad Labem. Zadržaní sú podľa policajného prezidenta Martina Červíčka recidivisti, v poslednom prípade v Ústí nad Labem ide o mladistvú zlodejku, ktorá sa vyzbrojila páčidlom. Informácie priniesol v utorok spravodajský portál iDNES.cz.

Jeden prípad sa stal v Kralupoch nad Vltavou, ďalší v okrese Kolín a dva v Ústí nad Labem, spresnila hovorkyňa policajného prezídia.

Prvý prípad zverejnila polícia už v pondelok 3. júna. V Kralupoch nad Vltavou hliadka zadržala približne 30-ročného muža, ktorý sa snažil dostať do jedného z evakuovaných domov.


Neznámy zlodej vykradol dom aj v Chotuticiach v okrese Kolín. Využil to, že sa zosunula časť múru a z evakuovanej budovy ukradol šperky.


Ďalšie rabovanie zistila polícia v utorok v ústeckej štvrti Krásné Březno. Mladistvá slečna si v jednom dome chcela otvoriť páčidlom dvere do opustených bytov a odcudziť z nich veci, zadržala ju však hliadka, ktorá bola na kontrole domov.


O prípade rabovania informovala aj Praha. Zlodej ukradol z auta batoh s dvoma mobilmi. Hovorkyňa policajného prezídia upozornila, že prípad nemusí byť klasifikovaný ako rabovanie.


Za krádež v období živelnej pohromy hrozia oveľa tvrdšie tresty, navyše nezáleží na výške škody, ktorú zlodej spôsobí. Páchateľ môže byť odsúdený až na osem rokov väzenia, pripomenul web iDNES.cz.


Ľudia sa rabovania obávajú, a niektorí preto odmietajú evakuáciu. Iní sa vracajú, aby strážili svoje obydlia.

Mestská polícia v ústeckej štvrti Střekov kvôli možnému rabovaniu povolala posily do miest, odkiaľ muselo odísť najviac ľudí. Teraz stráži štvrť 19 strážnikov, o osem viac než inokedy. Dôvodom boli podozrivé skupinky ľudí, ktoré obchádzali evakuovanú zónu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok