Povodne sťažujú príjazd do Prahy, sever Česka to najhoršie ešte len čaká

TASR, TA3, SITA
4.6.2013 07:38

V Prahe je obmedzená premávka, ale ak voda klesne, budú môcť čiastočne obnoviť premávku metra. Polícia vyzýva ľudí, aby do metropoly radšej nejazdili. Hladina rieky Labe v stredočeskom Mělníku dosiahla dnes večer svoje maximum na 929 centimetroch.

Povodne sťažujú príjazd do Prahy, sever Česka to najhoršie ešte len čaká
ČTK

Labe v Mělníku kulminovalo na 929 cm

Hladina rieky Labe v stredočeskom Mělníku dosiahla dnes večer svoje maximum na 929 centimetroch. Tento údaj Českého hydrometeorologického ústavu potvrdil vo vysielaní Českej televízie starosta Mělníka Ctirad Mikeš (ČSSD). Povedal, že protipovodňové zábrany povodňová vlna neprekročila.

Podľa starostu ohrozené časti mesta evakuovali, zatopených je iba osem nehnuteľností a presakujúcu protipovodňovú bariéru spevňujú priebežne vrecami s pieskom. Aj keby sa pretrhla, obytnú časť mesta by voda nezasiahla, iba prístav. Ctirad Mikeš vyjadril očakávanie, že do polnoci bude mať Mělník to najhoršie za sebou.

Sever Česka to najhoršie ešte len čaká. V krajskom meste Ústí nad Labem sa hladina Labe dostala podvečer do výšky necelých 10 metrov, prietok tam dosiahol 3100 metrov kubických za sekundu (m3/s). Kulminovať by tam Labe malo podľa predpovedí v stredu popoludní alebo večer na úrovni okolo 11,5 metra, s prietokom 4300 m3/s.

Minister poľnohospodárstva Petr Bendl dnes nariadil znížiť vypúšťanie vody z vltavskej kaskády, aby uchránil centrum Ústí nad Labem pred zatopením. Protipovodňové zábrany v meste sú stavané na desať metrov, informoval server idnes.cz. Citoval Bendla, ktorý povedal, že spoločne s Povodím Vltavy hľadajú spôsob, ako znižovať prietok, aby sa v Ústí nad Labem nemuseli obávať vody z Labe.

Premiér Petr Nečas sa dnes v telefonickom rozhovore dohodol s predsedom nemeckej spolkovej krajiny Sasko Stanislawom Tillichom, že Česko, Sasko a Bavorsko budú spolupracovať pri čerpaní prostriedkov z európskeho Fondu solidarity. Oznámil to hovorca českej vlády Jan Hrubeš, ktorého citoval server Novinky.cz. Nečas a Tillich hovorili o koordinácii protipovodňových opatrení na Labe, pretože povodňová vlna bude z Ústí nad Labem postupovať ďalej na Drážďany v susednom Nemecku. V tamojšej mestskej časti Gohlis už Labe pretieklo cez hrádzu.

V stredu ráno otvoria päť staníc metra v Prahe

Pražský dopravný podnik dá postupne znovu do prevádzky uzatvorené stanice metra. V stredu ráno o 04.45 h otvorí päť staníc, ktoré boli uzatvorené v pondelok večer. Pri zvyšku staníc bude záležať na rýchlosti poklesu rozvodnenej Vltavy. Informovali o tom dnes spravodajské portály iDNES.cz. a Novinky.cz.

Vlaky metra opäť pôjdu na linke A do stanice Muzeum, na žltej linke B budú otvorené stanice Smíchovské nádraží, Kolbenova, Českomoravská a Vysočanská.

"Som rád, že môžeme začať postupne obnovovať prevádzku metra. Aj keď ide len o päť staníc, sú pre dopravu v Prahe dôležité, a to sa týka najmä Smíchovského nádraží a Muzea," povedal šéf dopravného podniku Milan Křístek.

Ďalšie spúšťanie prevádzky bude podľa neho záležať na množstve vody vo Vltave - ak dôjde k poklesu, zamestnanci podniku budú pripravení pokračovať v príprave sprevádzkovania zvyšných ôsmich uzatvorených staníc.

Aktuálne informácie z českej metropoly pripravil reportér TA3 David Vozdecký

Vláda prisľúbila päť miliárd korún

Česká vláda vyčlení na odstraňovanie následkov povodní viac ako päť miliárd korún (takmer 200 miliónov eur). Podľa Českého rozhlasu to uviedol premiér Petr Nečas, ktorý dnes navštívil záplavami zničenú stredočeskú obec Zálezlice.

Štyri miliardy korún sú podľa Nečasa pripravené pre postihnuté obce a mestá v tohtoročnom štátnom rozpočte. Ďalších 1,3 miliardy pôjde z fondu dopravnej infraštruktúry na opravy poškodených ciest a železníc.
Finančnú pomoc až do výšky 51.000 korún budú môcť dostať aj občania, ktorí prišli o prostriedky potrebné k životu.

Poisťovne zaznamenali už desiatky tisíc prípadov povodňových škôd v hodnote niekoľkých miliárd korún. Ide o zatopené pivnice, ale aj úplne vytopené domy a poľnohospodárske škody.

Povodňové nebezpečenstvo sa presúva na sever

Najhoršie má už za sebou Praha, kde Vltava dnes ráno kulminovala na prietoku 3210 kubických metrov. Klesať začal už aj jej najväčší prítok, rieka Berounka.

Najviac obyvateľov muselo opustiť svoje domovy v severočeskom Ústeckom kraji, do ktorého smeruje storočná voda.

Minister poľnohospodárstva Petr Bendl nariadil dnes znížiť odtok z Vltavskej kaskády o 100 metrov kubických. To by malo ochrániť Ústí nad Labem pred zaplavením, uviedla Česká televízia.

Na sever Čiech sa v dôsledku doterajšieho vypúšťania vltavskej kaskády dostane viac vody než sa pôvodne predpokladalo. V Ústí nad Labem sa kulminácia očakáva v stredu dopoludnia na úrovni 11 metrov a 30 centimetrov. To je takmer na úrovni ničivej povodne z roku 2002.

V meste už uzavreli dva mosty ponad rozvodnené Labe a spojenie medzi oboma brehmi zaisťuje len železnica. Úrady nariadili odchod z domovov viac ako 2000 obyvateľom z desiatich štvrtí. Evakuácie prebiehajú aj v neďalekom Děčíne.

Kritická situácia je aj v stredočeskom okrese Mělník. V obci Zálezlice, kde sa pretrhla hrádza, museli evakuovať 200 ľudí. Povodňové bariéry v samotnom Mělníku nedokázali zadržať vodu a mesto rozhodlo o evakuácii asi 1500 obyvateľov.

V súvislosti s už tri dni trvajúcimi záplavami je v ČR neprejazdných 138 ciest, prevažne v Stredočeskom kraji. Voda spôsobuje komplikácie aj na železnici, prevažne na regionálnych tratiach. PodľaČeských dráh sú momentálne prejazdné všetky hlavné koridory.

Bez dodávok energie zostali tisíce domácností. Energetici museli totiž preventívne odpojiť desiatky vodou zaplavených rozvodných trafostaníc.

Cesta do Prahy komplikovaná

"Vyzývame preto verejnosť, predovšetkým vodičov, aby popremýšľali, či vôbec do Prahy potrebujú ísť. Ak áno, je potrebné, aby maximálne dbali na pokyny policajtov a nechali sprejazdnené pruhy pre MHD," zdôraznila hovorkyňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok