Talianskeho europoslanca vylúčili z frakcie pre urážky ministerky

SITA
3.6.2013 20:21

Taliansky europoslanec Mario Borghezio v pondelok prišiel o svoje členstvo v parlamentnej frakcii Európa slobody a demokracie (EFD) za svoje "nechutné" vyjadrenia na adresu novej talianskej ministerky pre integráciu Cécile Kyengeovej.

Talianskeho europoslanca vylúčili z frakcie pre urážky ministerky
SITA

Informoval o tom v pondelok známy britský euroskeptik Nigel Farage, jeden z dvoch predsedov frakcie EFD. Jej členovia hlasovaním rozhodli o vylúčení, ktorým Farage podmienil svoje zotrvanie v zoskupení. V reakcii na vyjadrenia lídra talianskej opozičnej Ligy Severu vznikla v EP petícia, ktorú podpísalo 130-tisíc ľudí. Farage potvrdil, že jasná väčšina euroskeptickej frakcie hlasovala za jeho vylúčenie.

Kyengeová, prvá talianska ministerka čiernej pleti v histórii, sa stala terčom verbálnych útokov zo strany krajných pravičiarov ešte v máji. Politička pochádzajúca z Konžskej demokratickej republiky (KDR) prišla do Talianska ešte v roku 1983 a do svojej novej vlády si ju vybral premiér Enrico Letta. "Kyengeová, chod späť do Konga," odkázali ministerke extrémisti na bilborde, ktorý vyvesili v centrálnom meste Macerata pred kanceláriou Lettovej Demokratickej strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok