Taliansko chce znížiť nezamestnanosť mladých pod 30 %

SITA
2.6.2013 15:46

Tento krok plánuje uskutočniť kombináciou daňových úľav a rôznych pracovných zmlúv pre mladých. Povedal to taliansky premiér Enrico Letta.

Taliansko chce znížiť nezamestnanosť mladých pod 30 %
SITA

"Našim cieľom je znížiť nezamestnanosť mladých ľudí pod 30 %,“ uviedol Letta v prejave v meste Trento na severe Talianska. Letta, ktorý nastúpil k moci v apríli po dvoch mesiacoch politického patu, označil boj s nezamestnanosťou za prioritu svojej vlády. Zasadil sa tiež za to, aby sa podpora pracovných miest stala kľúčovou témou júnového summitu EÚ.

"Ľudia v strednom veku v Taliansku v súčasnosti šetria peniaze, aby vytvorili záchrannú sieť pre svoje deti. Obávajú sa totiž, že si nenájdu prácu. To brzdí spotrebu a investície,“ povedal premiér. "Sústredíme sa na zníženie daňovej záťaže pre tých, ktorí dostanú svoje prvé zamestnanie a zdanenia práce vo všeobecnosti,“ dodal. Zaviazal sa, že jeho vláda pred summitom EÚ pripraví návrh celonárodného plánu boja proti nezamestnanosti, aby tak podporila otvorenú diskusiu medzi lídrami EÚ. "Júnový summit by mal európskym občanom vyslať jasný signál, že lídri sú zaviazaní bojovať s nezamestnanosťou mladých. Ak budeme hovoriť iba o bankovej únii, občania sa proti nám vzbúria.“

Taliansky štatistický úrad v piatok informoval, že miera nezamestnanosti v krajine sa v apríli zvýšila z marcovej úrovne 11,9 % na rekordných 12 %. Najvyššie od začiatku záznamov v roku 1977 vzrástla aj nezamestnanosť mladých, a to na 40,5 % z úrovne 40,3 % v treťom mesiaci roka. Analytici označujú za hlavnú výzvu pre taliansku ekonomiku chronicky nízku mieru zamestnanosti a účasti na trhu práce, ktoré patria medzi najnižšie v industrializovanom svete, čo platí osobitne pre ženy a mladých ľudí, ako aj ľudí vo vyššom veku. Miera zamestnanosti podľa údajov ISTAT v apríli klesla na 56 % z marcových 56,1 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok