Irán zastavil pomoc Hamasu, prekáža mu, že podporuje sýrskych povstalcov

TASR
31.5.2013 20:11

Irán radikálne obmedzil pomoc pre palestínske militantné hnutie Hamas, čím ho potrestal za podporu povstalcov v Sýrii. Oznámil to dnes denník Daily Telegraph s odvolaním sa na lídrov Hamasu.

Irán zastavil pomoc Hamasu, prekáža mu, že podporuje sýrskych povstalcov
SITA

Medzi bývalými blízkymi spojencami tiež ustala vojenská spolupráca, v rámci ktorej Teherán poskytoval Hamasu zbrane, technologické know-how a zabezpečoval výcvik palestínskych bojovníkov.

Odhaduje sa, že od roku 2006, keď Hamas ovládol pásmo Gazy, dostával každý mesiac od Iránu v prepočte 15-17 miliónov eur. Táto finančná injekcia v podstate pokrývala rozpočtové výdavky vlády Hamasu.

Spojenecké vzťahy však prudko ochladli v dôsledku sýrskej občianskej vojny, v ktorej sa Teherán a Hamas ocitli na opačnej strane barikád. Irán ako šiitská regionálna mocnosť podporuje nábožensky spriazneného sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Sunnitský Hamas naproti tomu stojí za sýrskymi povstalcami, ktorí sa regrutujú prevažne z radov sunnitov.

"Iránska podpora pre Asada bola bozkom smrti pre vzťah. Hamas prišiel o finančnú aj vojenskú podporu, ktorú doteraz nikto nenahradil," uviedol politológ Abú Amir z univerzity v Gaze.

Oveľa väčšiu škodu však podľa neho utrpel Teherán, ktorý kvôli Asadovi stratil svoj dlhé roky budovaný vplyv medzi Palestínčanmi i v ďalších oblastiach arabského sveta.

Iránska vláda stále formálne posiela Hamasu aspoň malú sumu peňazí, ale vzájomné kontakty sa už prakticky prerušili. Dokazuje to okrem iného aj skutočnosť, že Hamas stiahol svojho stáleho zástupcu zo svojej misie v Teheráne, ktorá dlhodobo slúžila ako de facto veľvyslanectvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok