Parlament posunul ďalej zákon o rodinnom podnikaní z dielne KDH

TASR
31.5.2013 14:46

Na Slovensku sa možno zavedú legislatívne podmienky pre rodinné podnikanie. Opozičná strana KDH dnes uspela so svojím návrhom. Poslanci Národnej rady poslali do druhého čítania návrh zákona o podpore rodinného podnikania, ktorý plénu predložili poslanci strany Ján Hudacký, Pavol Zajac a Ján Figeľ.

Parlament posunul ďalej zákon o rodinnom podnikaní z dielne KDH
SITA

"Je to nový koncept pre Slovensko, ktorý je zabehnutý vo vyspelej Európe," odôvodňoval návrh predseda strany Figeľ. Vytvorenie podmienok pre rodinné podnikanie má byť podľa neho odpoveďou na dlhodobo sa zhoršujúce podnikateľské prostredie, nárast daní, odvodov či poplatkov a celkovej administratívy v podnikaní.

Podľa podpredsedu KDH Hudackého zabezpečí rodinné podnikanie dlhodobo udržateľné sociálno-ekonomické výhody. Zákon môže pritom prispieť aj k zníženiu nezamestnanosti na Slovensku a odbremeneniu sociálneho systému. Rodinní členovia, ktorí by sa chceli stať súčasťou podniku, by sa totiž museli odhlásiť z úradu práce.

KDH navrhuje tri základné formy rodinného podniku. Má ísť o rodinnú živnosť, rodinnú farmu a rodinnú obchodnú spoločnosť. Tieto subjekty majú byť podľa návrhu zvýhodnené v daňovej oblasti, a to napríklad prostredníctvom znižovania základu dane, maximálnej výšky paušálnej dane i sadzby dane z príjmu. Tá má mať v prípade rodinnej firmy a rodinnej farmy výšku 19 %, pokiaľ základ dane podniku neprekročí 176,8-násobok životného minima.

Pre rodinné firmy navrhuje strana takisto zjednodušiť administratívu a zlepšiť prístup k štartovaciemu kapitálu. V tejto súvislosti má zákon umožniť poskytnutie investičnej pomoci na obdobie dvoch rokov v podobe daňových úľav. A to v prípade, že celkový počet členov rodiny a zamestnancov v podniku je najviac deväť ľudí.

Posunutie tejto právnej normy do druhého čítania strana KDH víta. "Návrh zákona vytvára podmienky pre väčšiu stabilitu, istotu, respektíve podmienky pre tie rodiny, ktoré sa rozhodnú pre vlastnú ekonomickú činnosť," opísal predseda Figeľ na dnešnom brífingu v Národnej rade. Teraz je podľa jeho slov priestor pracovať na detailoch zákona a jeho finálnej podobe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok