Liberálna dohoda by za prezidenta chcela mať Kňažka, tvrdí denník HN

TASR, HN, SITA
31.5.2013 10:09

Ku kandidátom na prezidenta by sa mohol pripojiť aj herec a expolitik Milan Kňažko. Ako uvádza dnešné vydanie Hospodárskych novín (HN), za stranu NOVA by ho chceli presadiť liberáli okolo Jozefa Kollára.

Liberálna dohoda by za prezidenta chcela mať Kňažka, tvrdí denník HN
SITA

Podľa denníka to potvrdili aj dvaja členovia liberálov. Oficiálne však politici z NOVA a Liberálnej dohody považujú túto otázku za predčasnú. "Teraz nepovažujem za potrebné to komentovať," povedal pre denník Kollár.

Juraj Miškov zasa uviedol, že v súčasnosti sa zaoberajú voľbami do VÚC a na rozhovory o kandidátskom prezidentovi ešte len príde čas. Jeho kolega Juraj Droba však priznal, že podporu Kňažkovej kandidatúry si vie predstaviť. Kňažka nevylúčil ani líder NOVA Daniel Lipšic.

NOVA však podľa HN vyčkáva, či sa nerozhodne kandidovať Iveta Radičová. Širšiu politickú podporu Kňažko čakať nemôže. Ľudová platforma hľadá spoločného kandidáta a predseda Most-Híd Béla Bugár sa vyjadril, že Kňažko nezíska podporu jeho strany.

Sám Kňažko priznal, že by kandidatúru prijal, keby prieskumy ukázali, že má podporu verejnosti. V tejto súvislosti denník odkazuje na prieskum prezidentských kandidátov, ktorý uskutočnila agentúra MVK v januári 2013.

Bol to jediný prieskum, v ktorom sa doposiaľ Kňažko ako kandidát na prezidenta objavil. Šéf MVK Haulík ho do menoslovu vtedy zaradil ako možného reprezentanta občiansko-liberálneho prúdu. HN pripomenuli, že Kňažkovi vtedy v prieskume namerali podporu 8,7 percenta.

Kňažko zvažuje prezidentskú kandidarúru

Jedna z osobností nežnej revolúcie a bývalý politik Milan Kňažko zvažuje kandidatúru na post prezidenta republiky. "Kandidatúru zvažujem, ale definitívne sa rozhodnem v blízkej dobe," uviedol Kňažko vo vyhlásení zaslanom agentúre SITA. Chcem ale jednoznačne zdôrazniť, že do volieb by som šiel ako nezávislý kandidát, a nie ako nominant politickej strany," dodal.

Skúsenosti posledných rokov podľa Kňažka ukazujú, že stranícky prezident sa nespráva ako hlava štátu a túto deformáciu treba na funkcii prezidenta zmeniť. "Ak by sa ale našla štandardná politická strana, ktorá by prejavila dostatok politickej zrelosti a dokázala podporiť nezávislého kandidáta bez potreby nejakých politických záväzkov do budúcnosti, takúto podporu by som zvážil," uviedol.

Kňažko si tiež cení dôveru zo strany občianskych iniciatív a osobností spoločenského života, s ktorou sa v poslednom období podľa vlastných slov stretáva. "Kandidatúra je veľký záväzok voči občanom Slovenska, a preto musím dôkladne a pokorne zvážiť všetky okolnosti mojej prípadnej účasti v prezidentských voľbách," uzavrel.

S informáciou o možnej kandidatúre Kňažka dnes prišli Hospodárske noviny. Ako kandidáta strany NOVA by ho podľa informácií HN chceli presadiť liberáli okolo Jozefa Kollára, ktorí nedávno prestúpili do strany Daniela Lipšica. „Ste dobre informovaní,“ reagovali dvaja z nich na otázku HN, či uvažujú o podpore pre Kňažka. Oficiálne politici z NOVA aj Liberálnej dohody vravia, že otázka o kandidatúre Milana Kňažka je predčasná. „Teraz nepovažujem za potrebné to komentovať,“ povedal HN Kollár.

Horský: Kňažko má minimálne šance dostať sa do druhého kola

Milan Kňažko má podľa politológa Michala Horského len minimálne šance dostať sa vôbec do druhého kola prezidentských volieb. Horský pripomenul, že v postkomunistických krajinách od roku 1989 zatiaľ nie je príklad, že by niekde v priamej voľbe hlavy štátu zvíťazil nezávislý kandidát alebo kandidát tretieho sektora.

Vždy za kandidátmi stoja silné politické zoskupenia, dodal. "Preto ani pán Kňažko s jeho skvelým umeleckým imidžom a tak trochu pochybnou politickou minulosťou, ako tribún revolúcie, tribún Mečiarovho HZDS a potom tribún odboja voči Mečiarovi, má len minimálne šance dostať sa do druhého kola prezidentských volieb," myslí si Horský.



zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok