V Nemecku má byť v roku 2020 na cestách milión elektrických vozidiel

TASR
28.5.2013 10:06

V Nemecku má byť do roku 2020 zaradených do premávky milión automobilov s elektrickým pohonom. Podľa agentúry DPA to potvrdili minister dopravy Peter Ramsauer a minister hospodárstva Philipp Rösler. Týždenník manager magazin v najnovšom čísle na internete uviedol, že 1. januára tohto roku ich dopravné inšpektoráty evidovali len 7114.

V Nemecku má byť v roku 2020 na cestách milión elektrických vozidiel
SITA

Napriek masívnym problémom vo vývoji a výrobe elektroáut spolková vláda oceňuje napredovanie, ktoré sa v tomto sektore priemyselnej výroby dosiahlo. V pondelok na konferencii o elektromobilite v Berlíne minister Ramsauer povedal, že niektoré zámery sa riešia oveľa ťažšie, než sa pôvodne predpokladalo.

Nemecké automobilky majú do konca budúceho roka uviesť na trh 16 modelov elektroáut. Zatiaľ je ich výber skromný.

Nemecká vláda odmieta dotovať predaj elektrických áut. Minister Rösler uviedol, že by to nebolo rozumné opatrenie, lebo by neprinieslo "veľký skok dopredu".

Šéf automobilky Daimler Dieter Zetsche konštatoval, že autá len s elektrickým motorom sa na trhu voči vozidlám s klasickým pohonom môžu len ťažko presadiť. Ich odbytové možnosti znižuje niekoľko zásadných faktorov: v prvom rade je to ich vysoká cena, ale aj krátky akčný rádius a dlhý čas dobíjania batérií. Domnieva sa, že priestor pre ne by sa mal na trhu vytvárať postupne. Najvhodnejší by bol ich krátkodobý prenájom, takzvaný carsharing.

Na konferencii sa konštatovalo, že priemysel investoval miliardy eur do výskumu a vývoja elektroáut, ale v posledných mesiacoch sa európsky automobilový trh dostal do ťažkej odbytovej krízy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok