Pochovali posledného kráľa Juhoslávie

SITA
26.5.2013 16:53

V srbskom meste Oplenač v nedeľu slávnostne pochovali pozostatky Petara II. Karadjordjeviča. ktorý musel svoju vlasť opustiť po invázii nacistov v roku 1941.

Pochovali posledného kráľa Juhoslávie
CTK

Kráľ Peter II. Karadjordjević zomrel v roku 1970 v USA. Srbsko požiadalo o prevoz jeho pozostatkov do vlasti, kam ich dopravili v januári. Dnes ho pochovali so všetkými poctami. Na udalosti sa zúčastnili aj najvyšší ústavní činitelia - prezident Tomislav Nikolič a premiér Ivica Dačič. Nechýbal ani jordánsky kráľ Abdalláh II. a stovky zvedavcov. Nedávny prieskum verejnej mienky odhalil, že za potenciálny návrat monarchie je 40 percent Srbov, proti sa vyslovilo 32 percent

pohreb.jpg

Peter II. sa kráľom Juhoslávie stal vo veku 17 rokov. Na trón oficiálne nastúpil po atentáte na jeho otca Alexandra vo francúzskom Marseille v roku 1934. Sedem rokov vládol jeho strýko Pavle. Krátko po inaugurácii v marci 1941 však prišiel ním vedený prevrat nespokojencov s pristúpením k dohode o spojenectve s Nemeckom, Talianskom a Japonskom. Peter po následnej invázii nacistov opustil krajinu a zvyšok druhej svetovej vojny strávil v Británii. Nový povojnový líder Juhoslávie Josip Broz Tito monarchiu zrušil a kráľovi zakázal návrat do vlasti. Peter tak zvyšok života strávil v USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok