Do Lipšicovej strany vstupujú bývalí členovia SaS

SITA, TA3, TASR
26.5.2013 15:55

Piati nezaradení poslanci, ktorí v apríli odišli z SaS vstupujú do strany Daniela Lipšica NOVA. Oznámili na tlačovej besede pod hradom Devín. Ako uviedol Daniel Lipšic, ide o prvý krok spájania stredopravých síl. Strana sa zároveň premenuje na Nová väčšina Dohoda.

Zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) 16. apríla vystúpilo päť poslancov Národnej rady SR a približne 75 členov. Z SaS odišli poslanci Jozef Kollár, Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Droba. Všetci zároveň vystúpili z poslaneckého klubu SaS. Kollár zároveň oznámil, že zakladajú platformu Liberálna dohoda. Približne 20 členov zo strany už vystúpilo po marcovom kongrese. Ako povedal Kollár, odchádzajúci politici nechcú byť účastní štýlu politiky, ktorý sa prejavil po kongrese, pričom pripomenul krágľovanie Richarda Sulíka, ktorý vyzval Kollára a jeho podporovateľov k odchodu zo strany.

Delegáti na kongrese SaS 16. marca rozhodli, že predsedom strany zostáva Richard Sulík. Za Sulíka na kongrese v Prešove hlasovalo 134 delegátov a za Kollára 121 delegátov. Kollár si dal pre zotrvanie v strane podmienku, že Sulík nebude krágľovať jeho ľudí.

lizpic 2.jpg

Baránek Kollárovi rozumie, Lipšicovi nie

O spojení strany Daniela Lipšica NOVA a platformy Liberálna dohoda sa dlho hovorilo, napriek tomu ma to prekvapilo, pripúšťa politológ Ján Baránek. Hovorí, že rozumie počínaniu liberálov, ktorí odišli zo SaS. "Skôr mi otázniky vyvstávajú z toho, že kresťansko-konzervatívny Daniel Lipšic sa rozhodol pre tento krok," povedal Baránek.

Predstavitelia Liberálnej dohody podľa Baránka potrebujú nejakú platformu, aby sa zviditeľnili. "Toto je podstatne jednoduchší krok, ako zakladať stranu a zbierať podpisy," dodal Baránek, ktorému je z tohto uhla pohľadu jasné, prečo sa dnešný krok udial. Aby bolo spojenie vierohodné, tak sú dve možné cesty, ako to dosiahnuť. "Buď by musel povedať Daniel Lipšic, že prestáva byť kresťansko-demokratickým politikom, alebo musia vyhlásiť v tejto strane platformy," myslí si Baránek. To už dnes po zlúčení aj urobili. V NOVA budú od teraz pôsobiť tri frakcie. Každá bude zastúpená vo vedení hnutia. Ide o občiansku, konzervatívnu a liberálnu frakciu.

Baránek si aj tak nevie dosť dobre predstaviť, lebo to budú podľa neho platformy len v ekonomickej, možno čiastočne v sociálnej oblasti. "Liberárno-politické riešenia sú niekedy dosť vzdialené od riešení kresťanských," hovorí Baránek. Podľa neho je nezvyklé, aby natoľko odlišné platformy boli v jednej strane. Úplný problém vidí v ideovej oblasti, najmä v postojoch k otázkam antikoncepcie, registrovaných partnerstiev, celej problematiky LGBTI komunity či dekriminalizácie drog.

Ak by Nová väčšina prijala v budúcnosti ďalších prípadných politikov, ktorí by opustili materské strany, tak by strana podľa Baránka bola len záchytným miestom pre pravicovo orientovaných politikov, ktorí nie sú zaradení. "Takto sa politická strana nezvykne konštituovať," dodal Baránek. Na druhej strane je to však aj dôsledok počínania klasických pravicových strán, ktoré po ostatných voľbách v roku 2012 podľa Baránka nezapĺňajú uvoľnený voličský priestor zmysluplnou agendou. "Tieto procesy sú výsledkom ich zlých povolebných postupov," myslí si Baránek.

Horský vníma spájanie pozitívne

Spojenie strany NOVA Daniela Lipšica a Liberálnej dohody, ktorú založili odídenci zo SaS, nemožno vnímať inak ako pozitívne. Pre TASR to dnes uviedol politológ Michal Horský. Na druhej strane, podľa jeho slov ide o priznanie Lipšica, že pokus strany NOVA o preniknutie do straníckej scény je neúspešný a priznanie, že LIDO je ako samostatný subjekt bez šancí.
"Pravdou však ostáva, že zavedené politické strany, teda tak strany Ľudovej platformy, ako aj OĽaNO a SaS, sú tak málo akcieschopné, že si priam vynucujú vznik nového politického subjektu, ktorým môže byť nová pravica," myslí si Horský. Práve ona by mohla uvážlivo spustiť nie dezintegračné, ale integračné procesy v stredopravej časti politickej scény.
Horský pritom očakáva ďalšiu integráciu do strany NOVA. Ako horúceho kandidáta vníma Občiansku platformu, ktorú založil priateľ expremiérky Ivety Radičovej a niekdajší šéf jej poradcov Marián Balázs. Vzniknutý subjekt sa tak "môže stať významnou stranou tzv. novej pravice".

Strana sa premenuje na "Nová väčšina Dohoda"

Piati nezaradení poslanci NR SR, ktorí v apríli odišli z SaS vstupujú do strany Daniela Lipšica NOVA. Ich vstupom sa premenuje subjekt na Nová väčšina Dohoda. Okrem poslancov NR SR do strany vstupujú aj ďalšie desiatky členov platformy Liberálna dohoda, ktorú poslanci založili po odchode z SaS. Dnes to oznámili na tlačovej besede pod hradom Devín. Ako uviedol predseda NOVA Daniel Lipšic, ide o prvý krok spájania stredopravých síl. Voliči podľa Lipšica očakávajú, že sa politici dokážu namiesto hádok spojiť. „V jednote je sila, kričali sme na námestiach v novembri 1989 a vybojovali sme slobodu. Dnes je zápas, či Slovensko bude úspešné a prosperujúce,“ povedal. V spájaní je podľa neho sila, ktorá dáva šancu Slovensku vrátiť nádej. „Dnes robíme prvý dôležitý krok v spájaní stredopravých síl,“ povedal.

Strana NOVA a Liberálna dohoda sa rozhodli spojiť svoje sily a chcú podľa Lipšica zastupovať občanov v rámci jedného subjektu. „Je to nevyhnutná podmienka, aby sme sa mohli stať alternatívou k dnešnej vláde,“ povedal s tým, že spájanie si vyžaduje veľkorysosť a dôveru v serióznosť partnerov. „Dokážeme sa spájať bez hádok bez toho, aby sme sa museli o tom mesiace rozprávať,“ zdôraznil. Ak chce byť NOVA novou väčšinou musí podľa Lipšica reprezentovať celú škálu názorov občanov. „Poučili sme sa z chýb, ktoré stredopravé strany v minulosti urobili. Žiadna stredopravá vláda nedovládla, keď liberáli a konzervatívci boli v dvoch stranách. To sa nesmie opakovať,“ uviedol. V NOVA chcú najskôr vydiskutovať vo vnútri.

Frakcie v rámci strany sa posilnia

V NOVA budú od teraz pôsobiť tri frakcie. Každá bude zastúpená vo vedení hnutia. Ide o občiansku, konzervatívnu a liberálnu frakciu. Lipšic upozornil, že Neboli dohodnuté žiadne kvóty ako pri vzniku Slovenskej demokratickej koalície. Budú vyberať reprezentantov tak, aby primerane reprezentovali voličov NOVA.

Najbližšie tri týždne sa budú konať krajské snemy NOVA, tam budú členovia Liberálnej dohody ako hostia. Republiková rada následne 15. júna schváli zmenu stanov a doplní vedenie. Od vtedy budú vo vedení predstavitelia všetkých prúdov. „Stará pravica sa háda, nová sa spája,“ vyhlásil Lipšic. Na Slovensku sú už ľudia traumatizovaní informáciami o plánovaných dohodách. „Verejnosť nezaujíma kto kde sa s kým háda. Keď bude výsledok dohody, všetko oznámime,“ povedal. Lipšic si myslí, že bude dobré, ak v parciálnych veciach budú mať v strane rozličné názory. Podľa neho to neprekáža.

Podľa Jozefa Kollára, ktorý odišiel z SaS je toto spájanie z rozumu, ktorý hovorí, že dozrel čas na spájanie. „Len v rôznorodosti názorov sa rodia dobré riešenia,“ povedal. NOVA bude prichádzať podľa neho s riešeniami, ktoré zlepšia občanom život. Chcú zo Slovenska urobiť dobre spravovanú krajinu. Podľa Kollára partneri nebudú oznamovať verejnosti nedohody. I pri konfliktných témach existuje podľa neho v novom subjekte väčšia šanca na dohodu.

Strana je blízko k vytvoreniu klubu v NR SR

Nová strana bude v parlamente disponovať siedmimi poslancami. To znamená, že chýba jej jeden, aby mohli vytvoriť poslanecký klub. „Rokujeme s viacerými. Oznámime to, keď dohodu nájdeme,“ povedal Jozef Kollár s tým, že NOVA Dohoda je otvorená všetkým ľuďom, ktorí zdieľajú spoločné hodnoty, ako jej členovia.

Daniel Krajcer oznámil, že rozhodnutie o jeho možnej kandidatúre na bratislavského župana ešte nepadlo. Rozhodnutie oznámi, až keď padne. Upozornil však, že v bratislavskom kraji sú zatiaľ len dvaja kandidáti Monika Flašíková Beňová a Alojz Hlina. Ani Ľudová platforma, ešte oficiálne svojho kandidáta neoznámila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok