Projekcie súťažných filmov v Cannes sa skončili, víťazov vyhlásia v nedeľu večer

TASR TA3
25.5.2013 22:12

Medzinárodný filmový festival v Cannes sa po dvoch týždňoch končí, projekcie 20 filmov v hlavnej súťaži dnes uzavreli čierna komédia režiséra Romana Polanského Venuša v kožuchu a film nezávislého amerického režiséra Jima Jarmuscha Only Lovers Left Alive.

Projekcie súťažných filmov v Cannes sa skončili, víťazov vyhlásia v nedeľu večer
SITA

O tom, ktorá snímka získa v nedeľu večer Zlatú palmu rozhodne porota pod vedením amerického režiséra Stevena Spielberga.

Súťaž študentských filmov, kde víťaza z 18 filmov vyberala porota pod vedením austrálskej režisérky Jane Campionovej, však už svojich víťazov pozná. Bratislavčan Matúš Vizár si z nej odniesol symbolický bronz spojený s odmenou 7500 eur za svoj česko-slovenský animovaný film Pandy.

Podľa agentúry Associated Press má realistickú šancu získať tento rok Zlatú palmu najmenej pol tucta filmov, vrátane príbehu bratov Coenovcov z 60. rokov nazvaného Inside Llewyn Davis, rímskeho večierku Paola Sorrentina - The Great Beauty, domácej iránskej drámy Asghara Farhadiho - The Past, melodrámy Jamesa Graya z Ellis Islandu z 20. rokov - The Immigrant či filmu tuniského rodáka Abdellatifa Kechicha - Blue is the Warmest Color - o lesbičke, ktorá sa prizná ku svojej sexuálnej orientácii.


Dôjsť v Cannes ku všeobecnej zhode je vždy ťažké, ale stáva sa to. Vlani bol jasným favoritom film Michaela Hanekeho Láska, ktorý si odniesol Zlatú palmu a získal tiež Oscara za najlepší neanglicky hovorený film. Rovnako v roku 2011 zvíťazil jasný favorit, Strom života režiséra Terrenca Malicka.


Americké filmy majú tento rok v Cannes silné zastúpenie, medzi 20 súťažnými filmami ich je päť. Pravdepodobne najlepšie z nich bol prijatý film Inside Llewyn Davis, spoločne s jeho rodiacou sa hviezdou, Oscarom Isaacom, ktorý vo filme spieva piesne naživo. Bratia Coenovci už získali Zlatú palmu v roku 1991 za film Barton Fink.


Grayov Imigrant, v ktorom hrajú Marion Cotillardová a Joaquin Phoenix, rozdelil kritikov. Historický film zasadený v New Yorku by sa však mohol Spielbergovej porote páčiť.


Mnohí očakávajú, že Spielberg sa pokúsi vyhnúť udeleniu Zlatej palmy filmu zo svojej vlasti. Veď vedie medzinárodnú porotu plnú hviezd v zložení: taiwanský režisér Ang Lee, austrálska herečka Nicole Kidman, rakúsky herec a režisér Christoph Waltz, rumunský režisér Cristian Mungiu, škótska scenáristka a režisérka Lynne Ramsay, japonská režisérka Naomi Kawase, francúzsky herec Daniel Auteuil a hviezda indického Bollywoodu, herečka Vidya Balan.


Ang Lee v prvý deň festivalu povedal, že sa modlí, aby porota našla očividného laureáta Zlatej palmy a mohla sa tak vyhnúť "racionalizácii", teda výberu víťaza debatou. Podľa agentúry Associated Press však tieto jeho modlitby neboli vyslyšané.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok