Osemdesiatročný Japonec je najstarším horolezcom na vrchole Everestu

TASR, SITA
23.5.2013 09:03

Osemdesiatročný Japonec Juičiro Miura pokoril ako najstarší človek v histórii najvyšší vrch sveta - Mount Everest. Podarilo sa mu to vo štvrtok, o čom informoval jeho tím. Okrem neho v ňom boli ďalší traja Japonci vrátane jeho syna a šesť šerpov z Nepálu.

Na finálny výstup sa podľa japonských médií vydal okolo 02:00 v noci tamojšieho času a vrchol dosiahol o sedem hodín neskôr. "Podarilo sa! Nikdy som si nemyslel, že sa mi podarí zdolať Mount Everest v 80 rokoch. Je to ten najlepší pocit, aj keď som úplne vyčerpaný," uviedol Miura prostredníctvom satelitného telefónu. Zaujímavosťou je, že sa mu to podarilo po tom, čo vlani v novembri a tiež tento rok v januári podstúpil operácie, pri ktorých mu odstraňovali arytmiu.

Doterajším rekordérom, zapísaným aj v Guinnessovej knihe rekordov, bol 76-ročný Nepálčan Min Bahadur Sherchan, ktorý tento 8 848 metrov vysoký vrch zdolal v máji 2008. Boj medzi týmito dvoma mužmi pritom pokračuje. Min Bahadur Sherchan chce totiž Mount Everest zdolať opäť už na budúci týždeň, a keďže má v súčasnosti 81 rokov, v prípade úspechu by bol rekordérom znova on.

Juičiro Miura prvýkrát zdolal Mount Everest ako dôchodca, keď mal 70 rokov a na vrchol sa dostal aj vo veku 75 rokov. O svetovú publicitu sa postaral ale už omnoho skôr. V roku 1970 sa mu ako prvému človeku na svete podarilo najvyšší vrch sveta zlyžovať, keď sa smerom nadol vydal tesne pod vrcholom vo výške približne 8 000 metrov.

Z akcie dokonca vznikol film The Man Who Skied Down Everest (1975), ktorý získal Oscara v kategórii Najlepší dokument. Miura má adrenalínové pokusy zrejme v krvi. Jeho otec Keizo totiž vo veku neuveriteľných 99 rokov zlyžoval najvyšší vrch Európy - Mont Blanc. Legendárny lyžiar pred siedmimi rokmi zomrel vo veku 101 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok