Autor tajnej správy o tunelovaní VSS je už známy

TASR, TA3
21.5.2013 11:23

Autorom správy o údajnom tunelovaní Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v čase prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) má byť plukovník v zálohe a bývalý zástupca šéfa VSS v rokoch 2011 až 2012 Vladimír Suchodolinský.

Autor správy dnes sám predstúpil pred novinárov a čestne prehlásil, že pôvodnú skartovanú správu písal on. O týchto skutočnostiach chcel dnes hovoriť aj na Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, ale zatiaľ mu to nebolo umožnené.

"Som pripravený vystúpiť pred výborom, aby som autentizoval správu, ktorou výbor disponuje a zároveň žiadam ministra obrany, aby ma čo najskôr zbavil mlčanlivosti, aby som mohol vystúpiť," povedal Suchodolinský.

Zároveň potvrdil, že po skartácii správy, ktorá podľa neho poukazuje na veľmi konkrétne procesy vedúce k tunelovaniu VSS, ponúkol v septembri 2012 jej zrekonštruovanie vtedajšiemu šéfovi VSS Róbertovi Tibenskému. Odpoveď vraj nedostal žiadnu. Či to bol aj dôvod jeho odchodu zo služby, zatiaľ neprezradil. Tibenský je v súčasnosti zástupcom šéfa zlúčeného Vojenského spravodajstva (VS).

Suchodolinský tvrdí, že prehovoriť sa rozhodol preto, lebo skutočnosti, ktoré v posledných dňoch odzneli z úst ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) a šéfa VS Ľubomíra Skuhru, "sa mi zdali nie k veci a mám čo k tomu povedať ako autor tejto správy".

Či materiály, ktoré unikli do médií, sú tie, ktoré písal on, zatiaľ posúdiť nevie. "Ja predpokladám, ak mi bude umožnené vidieť to, čo výbor na stole má, že sa dokážem k tomu relevantne vyjadriť. Ak nie, som ochotný pred výborom štrukturálne opísať, čo bolo v danej správe riešené a aké formy a metódy boli použité pri tých podozreniach z tunelovania," vysvetlil.

Plukovník v zálohe zároveň potvrdil, že keď odchádzal z VSS, v tej dobe tam ostali listinné dôkazy asi zo 60 percent. Či o údajnom tunelovaní vedel exminister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD), Suchodolinský nevedel povedať. Informovaný však bol určite jeho nástupca Ľubomír Galko (SaS), ktorý podľa Suchodolinského nariadil vyšetrovanie.

Suchodolinský tiež naznačil, že Skuhra, ktorý v rokoch 2006 až 2010 šéfoval Vojenskému obrannému spravodajstvu (VOS), by vo svojej súčasnej funkcii riaditeľa VS ostávať nemal. "Nepoznám demokratickú krajinu, ktorá by poznala inštitút samovyšetrovania," podotkol. Obavu o svoju bezpečnosť údajne nemá. "Myslím si, že divoké 90. roky tu už nie sú. Som dobrý šofér a zdravie mám dobré," dodal s úsmevom.

Tlačová beseda bývalého zástupca šéfa VSS -V. Suchodolinského

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok