V novom bulharskom parlamente je 12 exagentov komunistickej tajnej služby

TA3
19.5.2013 18:22

V novom bulharskom parlamente je 12 poslancov, ktorí majú väzby na komunistickú tajnú službu. Je to o jedného viac, ako v predchádzajúcom zákonodarnom zbore, informovali v nedeľu bulharské médiá.

V novom bulharskom parlamente je 12 exagentov komunistickej tajnej služby
SITA

Takíto poslanci sa nachádzajú v každej zo štyroch parlamentných strán. Štyria sú členmi socialistickej strany (BSP), ktorá je súčasťou Koalície za Bulharsko. Ďalší štyria sú v radoch liberálneho Hnutia za práva a slobody (DPS), ktoré zastupuje záujmy tureckej menšiny.

Tromi sa môže "pochváliť" bývalá vládnuca konzervatívna strana Občania za európsky vývoj Bulharska (GERB), ktorá zvíťazila vo voľbách z 12. mája, ale nemôže vládnuť sama. Iba jeden je v radoch nacionalistickej Strany Ataka. Na straníckych kandidátkach však bolo takýchto ľudí oveľa viac - BSP ich mala 15, DPS dokonca 16, GERB šiestich a Ataka štyroch.

Všetky tri pokusy o lustrácie agentov za uplynulých 16 rokov zmaril ústavný súd, podľa ktorého je to diskriminácia a spolupráca s komunistickou tajnou službou nie je dôvod na zabránenie vykonávania nejakej funkcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok