Mušarrafovi predĺžili väzbu o dva týždne, navrhovateľ stiahol žalobu

TASR
18.5.2013 13:43

Pakistanský protiteroristický súd predĺžil dnes väzbu bývalého prezidenta Parvíza Mušarrafa o ďalšie dva týždne, zatiaľ čo hlavný žalobca v prípade odvolal svoje obvinenia.

Mušarrafovi predĺžili väzbu o dva týždne, navrhovateľ stiahol žalobu
SITA

Renomovaný pakistanský právnik Aslam Ghumman, ktorý v roku 2009 zažaloval Mušarrafa za údajne protizákonné zadržiavanie sudcov, sa podľa vlastných slov rozhodol žalobu stiahnuť s ohľadom na záujmy krajiny.

"Svoju sťažnosť som podal ako súkromná osoba, ale teraz som dospel k záveru, že trvať na obvineniach nie je v národnom záujme," vyhlásil Ghumman a súčasne poprel špekulácie o tom, že bol na neho vyvíjaný politický tlak.

Zatiaľ nie je jasné, či jeho rozhodnutie pôvodného navrhovateľa, spôsobí stiahnutie celej obžaloby. Podľa názoru právnika, ktorý zastupuje exprezidenta v inej kauze, by takýto závažný krok musela odobriť pakistanská vláda.


Protiteroristický súd v Islamabade odročil ďalšie konanie v prípade na 1. júna, takže Mušarraf do tohto termínu zostane v domácom väzení.


Mušarraf bol prezidentom Pakistanu v rokoch 2001-2008. V marci tohto roku sa vrátil do Pakistanu po takmer štyroch rokoch dobrovoľného exilu, keďže chcel kandidovať vo voľbách.


Namiesto toho ho krátko nato zatkli a obvinili z protizákonného zadržiavania sudcov i z toho, že neposkytol dostatočnú ochranu bývalej premiérke Bénazír Bhuttovej, zavraždenej v tom istom roku. Od apríla je zadržiavaný v domácom väzení na jeho farme na predmestí Islamabadu.


Hlavného prokurátora, ktorý vyšetroval Mušarrafa v kauze Bhuttovej, zastrelili začiatkom mája neznámi ozbrojenci v Ráwalpindi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok