NASA potvrdila, že na ISS sa podarilo zastaviť únik čpavku

TASR
17.5.2013 09:05

Americkým astronautom sa podarilo úplne odstrániť príčinu úniku amoniaku z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ktorú posádka zaregistrovala 9. mája.

NASA potvrdila, že na ISS sa podarilo zastaviť únik čpavku
SITA

"Podarilo sa nám odstrániť príčinu veľkého úniku (amoniaku). Chladiaci systém teraz pracuje normálne," potvrdil v noci nadnes predstaviteľ riadiaceho centra amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Porucha si pred niekoľkými dňami vynútila neplánovaný výstup astronautov Christophera Cassidyho a Thomasa Marshburna do voľného kozmického priestoru.

Snímky, ktoré posádka zaslala na Zem, potvrdili poškodenie jednej časti chladiaceho systému v americkom segmente ISS, kde došlo k podobnej poruche už začiatkom novembra 2012. Ruský segment i ostatné časti ISS pracovali ako obvykle.

Únik amoniaku si vyžiadal odstavenie jedného z ôsmich solárnych panelov. Podľa vyjadrenia NASA vesmírna stanica napriek tomu pokračovala plnohodnotne v prevádzke aj so siedmimi panelmi, určenými na výrobu elektriny.

Amoniak (čpavok) sa používa na chladenie obvodov, ktorými sa privádza elektrina vyrábaná solárnymi panelmi. Pri bežnom tlaku a teplote ide o nebezpečný, jedovatý, žieravý a bezfarebný plyn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok