Múzeá odhalia návštevníkom skryté komnaty i zákulisie

TA3
16.5.2013 09:33

V poradí 9. ročník Noci múzeí a galérií otvorí dvere viac ako 120 múzeí a galérií vo vyše 50 mestách pre návštevníkov do neskorých večerných a nočných hodín.

Múzeá odhalia návštevníkom skryté komnaty i zákulisie
SITA

Múzeá oslávia v sobotu svoj medzinárodný deň. Pri príležitosti 18. mája - Medzinárodného dňa múzeí sa po deviaty raz na celom Slovensku a v ďalších krajinách Európy uskutoční Noc múzeí a galérií. Podujatie predstavuje jedinečnú možnosť navštíviť počas celej soboty až do polnoci expozície a výstavy za znížené vstupné alebo aj bezplatne. Približuje najmä tie činnosti, ktoré sú bežne nedostupné. Múzeá a galérie otvárajú verejnosti svoje "skryté" komnaty, zákulisie, ktoré návštevníkom umožnia pochopiť význam múzeí a galérií pri ochrane kultúrneho a prírodného dedičstva. V poradí 9. ročník Noci múzeí a galérií otvorí dvere viac ako 120 múzeí a galérií vo vyše 50 mestách pre návštevníkov do neskorých večerných a nočných hodín. Popri prehliadke výstav ponúknu bohatý sprievodný program - návštevy depozitárov, ukážky reštaurovania, tvorivé dielne, premietania filmov, koncerty alebo odborné poradenstvo.

Napríklad v Bratislave stačí zaplatiť vstupné v prvom navštívenom múzeu či galérii. S touto vstupenkou má už návštevník po celý deň bezplatné vstupné do všetkých ostatných múzeí a galérií. Bratislavská mestská doprava každého majiteľa vstupenky z galérie či múzea kúpenej 18. mája povozí v sobotu od 19:00 do polnoci bezplatne. Historické vláčiky označené logom Noci múzeí a galérií a budú zas bezplatne každú celú hodinu, od 11:00 do 22:00, premávať po trase Slovenské národné múzeum (SNM) Vajanského nábrežie - Slovenská národná galéria Rázusovo nábrežie - SNM Žižkova ulica - SNM Bratislavský hrad. V Prírodovednom múzeu SNM si návštevníci môžu vyskúšať ryžovanie zlata, odlievanie skamenelín, pozorovať hviezdy, navštíviť depozitár s múmiami, či spoznať živočíchy, ktoré sa živia cudzou krvou. V sídle národnej galérie otvoria kníhkupectvo Ex Libris a Letný pavilón. V Košiciach je zas Noc múzeí a galérií jedným z nosných podujatí programu Európskeho hlavného mesta kultúry Košice 2013. V košickom Slovenskom technickom múzeu sa napríklad predvedú veteránske vozidlá i vládna limuzína a noc oživí aj ohňová šou.

Rozhodnutie o Medzinárodnom dní múzeí prijala generálna konferencia Medzinárodnej rady múzeí (ICOM, International Council of Museums) v Moskve v roku 1977. Rezolúciu o ustanovení 18. mája za Medzinárodný deň múzeí podporilo 108 národných komitétov. Podporiť význam Medzinárodného dňa múzeí si pred siedmimi rokmi dala za cieľ aj francúzska iniciatíva. S týmto cieľom v roku 2007 založila Nuit européenne des musées (Európsku noc múzeí), ktorá sa koná pod patronátom Rady Európy. Téma tohtoročného dňa znie - "Museums (Memory + Creativity) = Social Change" / "Múzeá (pamäť + kreativita) = sociálna zmena". Cieľom Medzinárodného dňa múzeí je predstaviť kultúrne dedičstvo, význam jeho záchrany a ochrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok