Deň matiek má tradíciu už od staroveku

SITA, TA3
12.5.2013 15:01

Počas prvej republiky Deň matiek propagovala manželka prvého československého prezidenta Charlotta Garigue Masaryková.

Deň matiek má tradíciu už od staroveku
SITA

Deň matiek, ktorý si pripomíname druhú májovú nedeľu, má svoj pôvod už v starovekom Grécku, kde sa matky tešili veľkej úcte. Boli vnímané najmä ako nositeľky a darkyne nového života, ale i ako vychovávateľky detí, pripomína etnologička Katarína Nádaská.

Gréci si uctievali aj bohyňu Reiu - matku boha Dia. Matky sa uctievali aj v Rímskej ríši - tu bola úcta k rímskej bohyni Kybele. "Opätovná úcta k matkám verejne vzdávaná sa datuje z roku 1644, keď v Anglicku počas vlády kráľa Karola I. zaviedli slávenie sviatku Mothering Sunday," povedala Nádaská pre agentúru SITA. V tom čase sa pracovalo u pánov od rána do večera, bez nároku na voľno. Jedine štvrtá nedeľa počas pôstu bola príležitosťou navštíviť rodičov a doniesť darčeky súrodencom. Tejto nedeli sa začalo hovoriť „ Nedeľa matiek.“

Celosvetovo sa Deň matiek slávi od roku 1907 na podnet Ann Jarvisovej z Philadelphie, ktorá si sviatkom chcela uctiť svoju mamu. Americký prezident Woodrov Wilson v roku 1914 podpísal rezolúciu, ktorou ustanovil sviatok Deň matiek na druhú nedeľu v máji a tento deň vyhlásil za celoamerický národný sviatok. Z USA sa Deň matiek za rozšíril do celej Európy. "Počas tohto dňa môžeme poďakovať svojím mamám za všetko dobré, čo sme od nich dostali," pripomína etnologička.

Počas prvej republiky Deň matiek u nás propagovala manželka prvého Československého prezidenta Charlotta Garigue Masaryková, ktorá aj takto vzdávala úctu svojej matke. "Tradícia slávenia dňa matiek bola aj počas Slovenského štátu a po II.svetovej vojne sa tento sviatok nahradil MDŽ," vysvetlila Nádaská.

Po roku 1989 nastáva oživenie sviatku Dňa matiek nielen v súkromnej sfére, ale zapájajú sa doň škôlky, školy, obce i mestá, či materské centrá.

O materstve sme sa rozprávali s detskou psychologičkou Danielou Bolgáčovou

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok