Pakistanský expremiér Šaríf sa vyhlásil za víťaza volieb

SITA TA3
11.5.2013 17:44

Bývalý pakistanský premiér Naváz Šaríf označil svoju stredopravicovú stranu za víťaza sobotňajších parlamentných volieb a ponúkol povolebnú spoluprácu všetkým politickým súperom.

Pakistanský expremiér Šaríf sa vyhlásil za víťaza volieb
SITA

V prípade, že úspech opozičnej Pakistanskej moslimskej ligy (PML-N) potvrdia oficiálne výsledky, 63-ročný oceliarsky magnát sa zrejme stane prvým politikom v dejinách Pakistanu, ktorý bude stáť už tretíkrát na čele vlády. Prvý Šarífov kabinet vládol v rokoch 1990-1993, kým ho neodvolali pre obvinenie z korupcie, zatiaľ čo vládnutie v rokoch 1997-1999 ukončil vojenský prevrat. Populárny politik neskoro večer vystúpil pred jasajúcim davom v meste Láhaur na východe Pakistanu, kde ho priaznivci privítali už ako "premiéra". Šaríf následne "ďakoval Bohu za to, že dal PML-N ďalšiu šancu slúžiť Pakistanu".

Voľby v približne 180-miliónovej krajine sú označované za historické, keďže majú byť súčasťou prvého demokratického prechodu moci z jednej vlády na druhú od vyhlásenia nezávislosti v roku 1947. Výsledky rozhodnú o zložení dolnej komory parlamentu ako aj zákonodarných zhromaždení v provinciách Pandžáb, Sindh, Balúčistán a Chajbar Paštúnchvá. Podmienkou pre vytvorenie funkčnej vlády je získanie najmenej 172 z 272 priamo volených kresiel v parlamente, čo sa však podľa čiastočných neoficiálnych výsledkov nepodarilo žiadnej z kandidujúcich strán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok