V slovenskej bránke bude Janus, Rusi nasadia Bryzgalova

SITA TA3
11.5.2013 13:53

Do ruskej bránky sa proti Slovensku postaví Iľja Bryzgalov, ktorý zo štyroch doterajších zápasov proti Slovensku vyhral jediný.

Riasenský proti nám nenastúpi, majstrovstvá sa pre neho skončili

Pre ruského hokejového obrancu Jevgenija Riasenského sa majstrovstvá sveta predčasne skončili a nenastúpi ani na nedeľňajší zápas proti Slovensku. Tréner ruskej "zbornej" Zinetula Biľaletdinov zatiaľ nedopíše na súpisku žiadneho z náhradníkov.

"Riasenskij má zlomené rebro a pôjde domov. Dnes však nikoho nebudeme dopisovať na súpisku. Šancu dostanú hráči, ktorí boli na predpoludňajšom rozkorčuľovaní," povedal po predpoludňajšom tréningu v Hartwall Areene tréner Biľaletdinov, ktorý zvažuje zapísať na súpisku namiesto Riasenského obrancu Nikitu Zajceva.


ryasenski.jpg

V ruskej bránke bude Bryzgalov

V nedeľu večer od 19.15 SELČ nastúpia Rusi proti Slovákom v bránke s Iľjom Bryzgalovom. Gólman Philadelphie nastúpil na šampionáte doteraz na súboje s Lotyšskom a USA, v predchádzajúcich dvoch dueloch proti Francúzsku a Fínsku nechytal. Bryzgalova čaká piaty duel proti Slovensku, v predchádzajúcich štyroch vyhral iba raz - na Svetovom pohári 2004. Na zimných olympijských hrách 2006 a 2010 so Slovákmi prehral, v príprave na SP 2004 remizoval 0:0. Tréner Biľaletdinov avizuje zmeny útokov v porovnaní s poslednými dvoma zápasmi. Do prvého medzi Radulova a Kovaľčuka by sa mal postaviť Tereščenko.

Okrem zraneného Mareka Ďalogu nebude môcť nastúpiť ani Branislav Mezei, ktorý dostal od disciplinárnej komisie šampionátu dištanc na jeden duel za útok na hlavu rakúskeho útočníka Davida Schullera. Ďaloga má problémy v hornej časti tela.

Mezei pyká za zákrok z 8. min piatkového stretnutia. Schuller mal v strednom pásme puk pod kontrolou a smeroval k slovenskej bránke, keď ho zasiahol 32-ročný rodák z Nitry ramenom a hornou časťou ruky do oblasti hlavy a krku. Rozhodcovia posúdili zákrok ako dovolený, ale disciplinárna komisia po vzhliadnutí videozáznamu rozhodla o treste pre Mezeia. Slovák síce podľa správy na webe IIHF.com nechcel zraniť súpera, ale išlo o jasné porušenie pravidla o napadnutí hlavy a krku.

Disciplinárna komisia zároveň posúdila incident zo záveru súboja medzi Ruskom a Fínskom, v ktorom dostali Iľja Kovaľčuk a Janne Pesonen po vzájomnom incidente tresty na päť minút plus do konca zápasu. Disciplinárna komisia po preskúmaní okolností rozhodla, že hráčom neudelí žiaden ďalší trest. Ak Kovaľčuk alebo Pesonen dostanú ďalší vyšší trest, automaticky budú podľa pravidiel turnaja stáť v nasledujúcom zápase. Informáciu zverejnil web IIHF.

Janus Stana brankar hokej.jpg

Do bránky proti Rusom pravdepodobne Janus

Obaja slovenskí brankári, ktorí dostávajú šancu na majstrovstvách sveta v hokeji v Helsinkách, dôverne poznajú ruskú hokejovú školu. Rastislav Staňa chytá od roku 2008 v Kontinentálnej hokejovej lige, posledné dve sezóny je v CSKA Moskva. Jaroslav Janus si ruský hokejový štýl vyskúšal počas tohto ročníka v nadnárodnej súťaži v bránke Slovana Bratislava. V nedeľu večer od 19.15 h SELČ by mal práve Janus čeliť hráčom "zbornej" v zápase základnej skupiny svetového šampionátu v Helsinkách.

"Rusi hrajú skvelý hokej. Šanca na dobrý výsledok s nimi však existuje. Vyhrali nad nimi Fíni a nečakane aj Francúzi, dá sa s nimi hrať. Možno mali Fíni i Francúzi aj trocha šťastia, ale dobre im zachytali brankári. Rusi proti nám nastúpia dosť motivovaní a nahnevaní, keďže nevyhrali dvakrát po sebe. Musíme to zvládnuť," uviedol Jaroslav Janus.

Ruský tím má vo svojom strede mnohé individuality. Kľúčovými hráčmi sú predovšetkým Alexander Radulov a Iľja Kovaľčuk. Ruskí útočníci sa snažia ísť s pukom až do bránky, možno minimálne strieľajú, ale ich kombinačné akcie sú často smrteľné. "S pukom to vedia veľmi dobre. Ťažko sa číta, čo budú robiť. Musíme s nimi hrať zodpovedne vzadu, nepúšťať ich do protiútokov a prečíslení, čo sa nám v posledných dueloch nedarilo. Musíme sa vyhýbať vylúčeniam, keďže majú silnú presilovku. K úspechu vedie zodpovedný tímový výkon založený na dobrej obrannej hre," načrtol Jaroslav Janus.

Slováci sa na šampionáte trápia so slabšími tímami. Zo silných nastúpili zatiaľ iba proti Fínom, s ktorými odohrali veľmi dobrý duel, ale prehrali 0:2. "Ak odohráme zápas ako prvé tri na turnaji, potom to budeme mať ľahšie. V súbojoch s favoritmi nepociťujeme až taký tlak. Rusi sú veľmi dobre takticky pripravení. Nesmieme im dať priestor na manévrovanie s pukom a hrať disciplinovane," myslí si Rastislav Staňa.

Slovenskí hokejoví reprezentanti Rastislav Staňa a Jaroslav Janus počas tréningu slovenských hokejistov pred zápasom Slovensko - Rusko v základnej skupine majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2013 vo Fínsku a Švédsku.

Rastislav Staňa brankar hokej.jpg
Jaroslav Janus brankar hokej.jpg

Kompletné výsledky, tabuľky, štatistiky a program MS v hokeji 2013 nájdete v našej webovej aplikácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok