Telekomunikačný trh na Slovensku už niekoľko rokov klesá

TASR
11.5.2013 11:24

Telekomunikačný trh na Slovensku klesá pravidelne už od roku 2008. Vlani sa výnosy operátorov medziročne znížili o 4,1 %, z predchádzajúcich 2,037 miliardy eur na 1,955 miliardy eur.

Telekomunikačný trh na Slovensku už niekoľko rokov klesá
TA3

Nadpolovičnú časť telekomunikačného trhu SR pritom tvorí mobilný sektor, konštatuje generálny riaditeľ Orange Slovensko Pavol Lančarič. Vlaňajšie tržby vo výške 1,19 miliardy eur predstavovali 59 % trhu. Faktory, ktoré ovplyvňujú výnosy telekomunikačných spoločností, sú tri - vývoj ekonomiky, regulácia a konkurencia.

"Pod vplyvom ekonomickej krízy ľudia obmedzujú svoje výdavky, čo má vplyv aj na naše výnosy," vysvetľuje Lančarič. Upozorňuje tiež na silné regulačné tlaky v sektore, predovšetkým na roamingové ceny a terminačné poplatky. Zároveň sa objavujú nové oblasti regulácie, a to napríklad v oblasti licencií, ochrany dát či ochrany spotrebiteľov.

Negatívne vplyvy budú pritom podľa Lančariča pokračovať aj v tomto roku. Medzi faktory, ktoré telekomunikačným firmám na slovenskom trhu znižujú výnosy a zvyšujú náklady, zaraďuje slabý ekonomický rast, cenový tlak konkurencie, reguláciu a legislatívne zmeny. "Veríme, že po roku 2013 nastane stabilizácia," dodáva šéf Orangeu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok