Slováci v kŕči, prehrali aj s Rakúšanmi

SITA, TASR, TA3
10.5.2013 17:49

Slovenská hokejová reprezentácia nečakane prehrala v piatok na majstrovstvách sveta v Helsinkách s Rakúskom 1:2 po samostatných nájazdoch. Slováci si skomplikovali cestu do štvrťfinále v helsinskej skupine pred záverečnými dvoma zápasmi s Rusmi a Američanmi.

Slováci v kŕči, prehrali aj s Rakúšanmi
SITA

Zverenci Vladimíra Vůjtka, ktorí opäť herne nenadchli, pritom nezačali najhoršie, od 9. min viedli zásluhou gólu Tomáša Surového. Strelecky boli aktívnejší, ale nedokázali sa presadiť pred brankárom Starkbaumom. Rakúšania v 34. min vyrovnali Gerhardom Unterluggauerom a v samostatných nájazdoch rozhodol o ich prekvapujúcom víťazstve Thomas Vanek.

V siedmom vzájomnom súboji oboch tímov na MS vyhralo Rakúsko druhýkrát. Slovensko po dni voľna čaká v nedeľu od 19.15 SELČ duel proti Rusku. 

Slovensko - Rakúsko 1:2 po sam. nájazdoch (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0, 0:1)
Góly: 9. Surový (Sersen, Radivojevič) - 34. Unterluggauer (Baumgartner, Oberkofler), rozhodujúci sam. nájazd: Vanek 
Vylúčení: 4:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Fraňo (ČR) - Deďuľa (Biel.), Kilian (Nór.), 8449 divákov 

Samostatné nájazdy: Bližňák nedal 0:0, Raffl nedal 0:0, Záborský nedal 0:0, Vanek dal 0:1, Šatan nedal 0:1 

Zostavy
Slovensko: Staňa - Sekera, Mezei, V. Mihálik, Sersen, Jurčina, Vydarený - Radivojevič, Surový, Kopecký - Miklík, Kukumberg, Záborský - Šatan, Ölvecký, L. Hudáček (21. Bartek) - Marcel Haščák, Bližňák, M. Daňo 
Rakúsko: Starkbaum - A. Lakos, T. Pöck, Unterluggauer, F. Iberer, R. Lukas, Schumnig, Altmann - Herburger, Hundertpfund, Raffl - Latusa, Koch, Vanek - Schuller, D. Welser, Kristler - Peintner, Oberkofler, Baumgartner 

Oba tímy začali opatrne a pred bránkami chýbal väčší vzruch. Rakúšania boli agresívnejší a častejšie sa dostávali do zakončenia. Slovenskí hráči si prvé príležitosti vypracovali pri vylúčení Haščáka, rakúsky brankár musel riešiť pokusy Záborského, Šatana a Kopeckého. V 9. min otvoril skóre Surový, ktorý z otočky prekvapil spomedzi kruhov Starkbauma. Slováci sa potom snažili o dôslednú defenzívu a rýchly prechod do útoku. Rakúšania boli opticky aktívnejší a smerom dopredu nebezpečnejší.

Oba tímy hrali opatrne a skóre sa dlho nemenilo. V 23. min si zrazil Starkbaum nahodenie Miklíka za čiaru, ale až po prerušení hry hlavným rozhodcom a slovenská radosť bola predčasná. Na opačnej strane pálil nepríjemne Baumgartner. V 28. min sa neskončila úspechom ani snaha prvého slovenského útoku. V polovici zápasu skončil na bočnej konštrukcii pokus Marka Daňa. Postupne pribúdalo viac vzruchu pred oboma bránkami. V 34. min sa dostal štvrtý slovenský útok pod veľký tlak, Sersenovi sa nepodarilo vyhodiť puk a od modrej ho poslal do siete z prvej Unterluggauer - 1:1. Prvý útok SR síce potom dostal puk za čiaru, arbitri však tentoraz odpískali postavenie Kopeckého v bránkovisku. Rakúšania čakali na slovenské chyby, v predposlednej minúte druhej časti sa rútili piati na jediného slovenského zadáka, ale Lakos netrafil priestor bránky. Slováci vyhrali druhú "dvadsaťminútovku" na strely 23:9, ale na góly ju prehrali 0:1.

V 46. min si utvorili Slováci pri presilovke tlak, z troch striel Jurčinu dve zlikvidoval Starkbaum a jedna skončila na žŕdke. Slovenskí tím hral kŕčovito, chýbala mu väčšia iskra i moment prekvapenia. Rakúšania sa obetavo vrhali do striel a blokovali ich. V záverečnej minúte išiel za hru vysokou hokejkou na trestnú lavicu Šatan, Rakúšania presilovku v riadnom hracom čase i v predĺžení nevyužili.

V nadstavenom čase bolo viac vzruchu pred slovenskou bránkou, ale definitívu výsledku museli dať až samostatné nájazdy.

svk-rak1.jpg
svk-rak2.jpg

Hlas po zápase

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Moje mužstvo začalo zápas celkom dobre. Dali sme gól a viedli sme. V druhej tretine sme mali veľkú prevahu, vytvorili sme si šance a mali sme streliť druhý a tretí gól. Bohužiaľ, rakúsky brankár nám to nedovolil. V tretej tretine sme už nechceli riskovať a hrali sme na bod, ktorý má pre nás obrovskú cenu. Rakúšania nakoniec vyhrali na nájazdy. My sme v nich opäť nedali gól. Rakúsky brankár bol najlepší hráč zápasu."

Mário Bližňák, útočník SR: "Mali sme dobrú prvú tretinu, v druhej sme ešte pridali, dokázali sme si vypracovať veľa šancí, ale nič z toho. Chýbala nám efektivita. Na naše hokejky sa postupne vkradla nemohúcnosť a aj psychika bola narušená. Nevedeli sme si dať dobrú prihrávku pred gólom. Pri samostatnom nájazde som sa snažil mieriť hore do vinkľa, puk mi však ušiel a trafil som brankára. Treba sa dať po dni voľna dokopy, proti Rusom nemáme čo stratiť."

Branko Radivojevič, útočník SR: "Nevieme dať góly a potom nemôžeme vyhrať. Keby sme dali v druhej tretine gól, mohlo byť po zápase. Do zápasu sme išli s tým, že ideme vyhrať. Vychádzali sme zo zabezpečenej obrany a nehrnuli sme sa zbytočne do útoku. Darilo sa nám to, no potom sme dostali gól a padla na nás taká psychická deka."

Tomáš Surový, útočník a strelec jediného gólu SR: "Dostali sme sa do ťažkej situácie, sme chrbtom pri stene. No stále je v hre šesť bodov a nemôžeme skladať zbrane. Musíme ukázať to hokejové srdce a zabojovať."

Hlasy Milana Jurčinu a Vladimíra Vůjteka po zápase

Miroslava Hlinku zápas s Rakúskom sklamal

Náš vyslaný redaktor v Helsinkách Miro Šuchter vyspovedal po zápase s Rakúskom aj slovenských fanúšikov

Kompletné výsledky, tabuľky, štatistiky a program MS v hokeji 2013 nájdete v našej webovej aplikácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok