Posádka vesmírnej stanice zistila unikajúci amoniak

TA3, TASR
10.5.2013 07:31

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici mali opäť menší poplach. Posádka nahlásila pozemnému personálu, že z chladiča stanice uniká amoniak. Astronauti napriek poruch nie sú ohrození.

Únik amoniaku zistili vo štvrtok v chladiacom systéme na vonkajšej strane Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ale žiadny člen posádky nebol ohrozený a stanica funguje ako zvyčajne. Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) na svojej webovej stránke.

Členovia posádky na orbitálnej stanici zbadali okolo 15.30 h SELČ amoniak v podobe fliačikov bielej hmoty, ako sa vznášajú od stanice do vesmíru. Oprava úniku si zrejme bude vyžadovať vypnutie časti chladiaceho systému stanice na 48 hodín, dodala NASA.

Predstavitelia NASA uviedli, že sa zdá, akoby sa únik amoniaku zhoršoval. Nie je jasné, či únik súvisí s tým predchádzajúcim na konci roka 2012.

Amoniak sa používa na chladenie zariadenia, ktoré poskytuje systémom stanice elektrinu. Pri bežnom tlaku a teplote ide o nebezpečný, jedovatý, žieravý a bezfarebný plyn.

Vesmírna stanica, ktorá je obsadená rotujúcimi posádkami tvorenými zo šiestich astronautov a kozmonautov, je výskumným projektom za 100 miliárd dolárov. Vlastníkmi sú Spojené štáty a Rusko, so spoluúčasťou Európy, Japonska a Kanady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok